Fizetnie kell a zilahi kórháznak: erkölcsi kártérítésre kötelezte a bíróság az egészségügyi intézményt

Pap Melinda 2018. február 09., 18:59

Tetemes pénzbírságot kell fizetnie a zilahi sürgősségi kórháznak egy jogerős bírósági ítélet szerint, miután több páciens is pert indított erkölcsi kártérítést követelve az egészségügyi intézménytől.

Fotó: Dzc.ro

Több százezer euró erkölcsi kártérítés kifizetésére ítélte a Kolozs megyei ítélőtábla a zilahi sürgősségi kórházat több, az egészségügyi intézményt beperlő nő ügyében. A bíróság jogerős, a büntetőtörvénykönyv számos cikkelyére hivatkozó ítélete szerint az egészségügyi intézménynek összesen 72 ezer lejes bírságot kell fizetnie testi sértés elkövetéséért.

Az ilyen ügyekben legmagasabb lehetséges pénzbüntetést kiszabó ítéletet ugyanakkor a kórház vezetőségének közszemlére kell tennie,

ki kell tennie az egészségügyi intézmény hirdetőfalára és két hónapig ott tartania. A február 6-án kihirdetett – a Dzc.ro hírportál által ismertetett – bírósági határozat ugyanakkor a büntetőtörvénykönyv újabb cikkelyeire hivatkozva további erkölcsi kártérítést is megállapít az áldozatok javára, közülük három fejenként 45 ezer euróban, míg a negyedik 55 ezer euróban és 895 lejben részesül.

A zilahi megyei szintű egészségügyi intézményben 2012-ben hat nő betegedett meg agyhártyagyulladásban, miután császármetszést hajtottak végre rajtuk.

Négyen közülük beperelték a kórházat anyagi és erkölcsi kártérítést követelve, amit első fokon, hasonló összegben jóvá is hagyott a zilahi bíróság. Az alapfokú ítélet szerint a 72 ezer lejes bírság kifizetése mellett az egészségügyi intézménynek összesen 210 ezer euró erkölcsi kártérítést is kell fizetni, és a perköltségeket is állnia kell, azaz több mint egymillió lej kifizetésére kötelezik. A most hozott másodfokú ítélet többnyire megerősítette az elsőfokú döntést.

A helyi sajtó beszámolója szerint az ügyészek úgy találták, hogy a hat nő esetében a zilahi egészségügyi intézmény nem hozta meg a szükséges intézkedések a kórházi fertőzések megelőzése érdekében.

Többek között megszegte a tisztaságra és fertőtlenítésre, a kórházi hulladék gyűjtésére és szállítására vonatkozó előírásokat. Az említett intézkedések elmaradása vezetett oda, hogy az áldozatok megfertőződtek az agyhártyagyulladást okozó Pseudomonas aeruginosa vírussal és ezáltal életveszélybe kerültek. A fertőzés miatt valamennyi áldozat 40 és 55 nap közötti kórházi ellátásra szorult, írta a helyi sajtóra hivatkozva a hírportál.