Útiránykeresés Erdély és Moldva között: Háromszék örvendene a Brassó–Bákó-autópályának

Bíró Blanka 2018. február 09., 11:43

A Kovászna megyei önkormányzat támogatja a Marosvásárhely–Iaşi-autópálya megépítését, de Háromszék számára a Brassó–Sepsiszentgyörgy–Kézdivásárhely–Bákó gyorsforgalmi útszakasz megépítése kiemelt fontossággal bír – jelentette ki Tamás Sándor.

Jelenleg autóval mintegy 3 órát kell utazni a Brassó és Bákó közötti, 180 kilométeres úton Fotó: Krónika

A megyei tanács elnöke az erdővidéki úthálózat korszerűsítéséről szóló európai uniós pályázat finanszírozásai szerződésének aláírása alkalmával beszélt erről Ágostonfalván. Kifejtette, Brassó és Kovászna megyének közös infrastrukturális ügye a Brassó–Bákó-autópálya megépítése, hiszen a két települést összekötő, Háromszéket átszelő 11-es országút jelenleg a „fő ütőér” Erdély és Moldva között.

Kevesen tudják, hogy Kézdivásárhelyen naponta több mint 15 ezer autó halad át, és ezek 85 százaléka átutazó forgalom. Azt sajnos már egyre többen tudják, hogy az útszakasz nagyon rossz állapotban van. Nem foltozni kell a meglévő szakaszt, hanem autópályát kell építeni”

– mutatott rá Tamás Sándor. Hozzátette, elsősorban a két megyét összekötő útvonalak, az autópálya, valamint a vidombáki repülőtér megépítésének ügyében dolgoznak együtt Brassó megyével.

{K2}

Amint arról beszámoltunk, a közelmúltban nagy felháborodást váltott ki az érintett megyékben, hogy a még Mihai Tudose vezette kormány gyakorlatilag lemondott a Marosvásárhely–Iași-autópálya megépítéséről, amelyet Vass Levente Maros megyei képviselő szerint az RMDSZ teljes mellszélességgel támogat.

A Tudose-kabinet más útvonalakat javasolt Erdély és Moldva gyorsforgalmi összekötésére – a „versenytársak” egyike a Brassó–Bákó-autópálya, amely szintén áthaladna a Székelyföldön, ám Maros és Hargita megye helyett Háromszéket érintené.

{K1}

Egyébként beiktatása után Viorica Dăncilă miniszterelnök a parlament előtt azt nyilatkozta, legfontosabb célkitűzése, hogy 2020-ig Románia az Európai Unióban a lista első felébe kerüljön a legerősebb gazdasággal rendelkező országok között. Ezt a beruházások növelésével és az infrastruktúra korszerűsítésével érné el, többek között 2020-ig 350 kilométer autópálya átadását ígérte. 

Az autópálya-építés hivatalos „menetrendje” szerint idén 95 kilométer autópályát adnak át.

Az Economica.net által megszerzett hivatalos dokumentum szerint idén átadják a Ploieşti–Bukurest-autópálya bukaresti bejáratának a csomópontját, a Lugos és Déva közötti gyorsforgalmi út két szakaszát, a Szászsebes és Torda közötti rész két, valamint az Aranyosgyéres és Marosvásárhely közötti rész három szakaszát.

2019-ben újabb 63 kilométer befejezését tervezik, ezek a Lugos–Déva, és a Szászsebes–Torda újabb szakaszai. A legtöbb beruházás megvalósítását 2020-ra ígérik, akkor a hivatalos dokumentum szerint 194 kilométer autópálya készül el: a Brassó–Comarnic-autópálya Barcarozsnyó és Cristian közötti része, a Marosvásárhely–Aranyosgyéres autópálya Nyárádtő és Marosugra közötti szakasza, és 56 kilométer Magyarnádas és Berettyószéplak között az erdélyi autópályán, és megépül a Craiova–Piteşti közötti autópályaként működő gyorsforgalmi út.

A program megvalósítása függ a finanszírozás biztosításától, a közbeszerzések lebonyolításától, és attól is, hogy mennyire gyorsan tudják leküzdeni az időközben felmerülő akadályokat. A Pro Infrastructura Egyesület képviselői szerint a miniszterelnök 350 kilométer autópálya megépítésére vonatkozó ígéretei teljesen megalapozatlanok, felelőtlenek, szerintük „ez egy újabb hazugság, fantáziadús ígérgetés”.