Eddig tizenhat halálos áldozatot követelt az influenza – a miniszter szerint nincs járvány

Hírösszefoglaló 2018. február 08., 13:15

Tizenhatra nőtt az influenzavírus miatt elhunytak száma, de nincs járvány Romániában – jelentette ki csütörtökön Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

„Jelen pillanatban nem mondhatjuk, hogy influenzajárvány van Romániában. Intenzívebben terjed a vírus, 16 személy vesztette életét a grippe miatt. Tavaly ilyenkor 21 halálos áldozatot tartottunk számon” – fogalmazott sajtótájékoztatóján az Agerpres szerint a tárcavezető.

Hozzátette: Bukarestben és Iaşi-ban helyi gócpontok alakultak ki. A miniszter szerint a megbetegedések áprilisig is eltarthatnak, ezért további óvintézkedésekre van szükség.

A iași-i regionális onkológiai intézetben egyébként a héten látogatási tilalmat rendeltek el, miután kiderült, hogy 11 rákos beteg is megfertőződött influenzában. Az influenzás betegek közül az egyik – aki leukémiában szenvedett – hétfőn életét vesztette.

Az MTI emlékeztet: a kór Székelyföldön is halálos áldozatokat követelt: Csíkszeredában egy 65 éves, más betegségekben is szenvedő nő számára vált végzetessé, hogy influenzavírussal is megfertőződött, Maros megyében pedig egy 50 éves és egy 40 éves influenzás férfi vesztette életét, mindkettejüknek más betegsége is volt. Országszerte nyolc halálesetet az elmúlt tíz napban jegyeztek.

{K1}

„135 884 adag védőoltás van jelenleg a háziorvosoknál, több mint 800 000 személyt már beoltottak. (...) Ahol az egészségügyi igazgatóság indokoltnak tartja, karantént kell elrendelni a kórházakban, illetve korlátozni kell a beteglátogatást” – jelentette ki Pintea.

A miniszter szerint ha a gyógyszertárakban nem lehet kapni védőoltást, az azt jelenti, hogy a gyógyszerészek nem rendeltek vakcinát. A tárcavezető szerint eddig 542 légúti fertőzést regisztráltak, amelyből 300-at igazoltak a laborvizsgálatok. „Nem minden légúti fertőzés influenza” – szögezte le az egészségügyi miniszter.

A román országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) honlapján csütörtökön közölt, az MTI által idézett friss összesítésből kiderült: az idei ötödik naptári héten (január 29. – február 4.) 108 ezren fordultak orvoshoz heveny légúti megbetegedéssel Romániában. Ez csaknem 24 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest, és 12 százalékkal magasabb a tavalyi év ötödik hetében feljegyzett adatnál.