Ismét tüntetésekkel fenyegetőzik a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége

Hírösszefoglaló 2018. február 08., 12:44

Tiltakozásokat helyezett kilátásba a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI).

Fotó: Veres Nándor

Az FSLI csütörtöki közleménye értelmében a romániai oktatási rendszer „súlyos problémáit” felsorakoztató beadvánnyal fordultak Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz, továbbá Valentin Popa oktatási, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi és Eugen Teodorovici pénzügyminiszterhez.

Felhívjuk a kormány figyelmét, hogy nagy az elégedetlenség a tanügyi alkalmazottak körében, és a társadalmi párbeszéd hiánya tiltakozások kirobbantására fog sarkallni bennünket”

– áll az Agerpres által idézett közleményben.

Az érdekvédelem kéri többek között, hogy sürgősen rendezzék a részmunkaidős alkalmazottak helyzetét, akik esetében – az adótörvénykönyv előírásainak megfelelően – a minimálbér alapján számolják ki a társadalombiztosítási járulékokat, noha a minimálbérnél alacsonyabb a fizetésük.

Megjegyezzük, hogy egy félmunkaidős alkalmazott jövedelme 200 lejjel csökken emiatt, a negyed munkaidős alkalmazottak pedig egy lej fizetést sem kapnak, sőt: a családi kasszából kell kifizetniük a járulékokat”

– mutat rá a közlemény.

A szakszervezet követeli továbbá a 2017/153-as kerettörvény módosítását, a jogszabály ugyanis – állításuk szerint – diszkriminációhoz vezetett. „Sok esetben az az abszurd helyzet állt elő, hogy a szakképzetlen pedagógus többet keres, mint a véglegesítő vizsgával és II-es vagy akár I-es fokozattal rendelkező szakképzett pedagógus” – állítják.

A FSLI amiatt is elégedetlen, hogy a 2017/153-as törvény értelmében, amely megszabja, hogy a legkisebb és a legnagyobb fizetés aránya 1 a 12-höz,

a pedagógusok 1,64 és 2,76 közötti szorzóval a bértábla alsó harmadában foglalnak helyet.

A szakszervezet ugyanakkor kéri, hogy 2018. március 1-jétől minden tanügyi alkalmazott részesüljön a 20 százalékos béremelésben, nem csak a tanszemélyzet.

„Az egységes bértörvény kudarcot vallott, mivel nem előzték meg valós egyeztetések. Felelős hozzáállást követelünk a kormánytól, ellenkező esetben a kabinet lesz felelős azokért az utcai tüntetésekért, amelyeket a szakszervezet tagjai készen állnak kirobbantani8 – idézi a közlemény az FSLI elnökét, Simion Hăncescut.

Korábban a pedagógusok arra is rávilágítottak, hogy nem elég a gyermeklétszám szerinti fejkvóta alapján biztosított összeg a kiadásokra és az oktatásban dolgozók fizetésére a tanügyi rendszerben, ennek következtében állások szüntetnek meg, ami elsősorban a kisegítő személyzetet érinti. Emiatt is általános sztrájk kirobbantásával fenyegőznek.