Közel száz vonatjáratot szüntet meg márciustól a CFR

Kőrössy Andrea 2018. február 08., 11:38

Március elsejétől 97, a nagyvárosok környékén kisebb távon közlekedő vonatjáratot szüntet meg a CFR.

Fotó: Pinti Attila

Közel 100 vonatjáratot szüntet meg teljesen, illetve von ki a forgalomból bizonyos napokon március elsejétől az állami vasúttársaság (CFR), amely azzal indokolja az intézkedés szükségességét, hogy a szóban forgó szerelvényeket kevés utas veszi igénybe. A Pro Tv beszámolója szerint

a változások elsősorban az ingázókat érintik hátrányosan, a CFR ugyanis főként a nagyvárosok, többek között Kolozsvár, Temesvár és Brassó környéki, rövid távon közlekedő járatokat szünteti meg, összesen 97-et.

A vasúttársaság a Pro Tv-nek küldött válaszában közölte: az intézkedés az anyagilag nem kifizetődő járatokat érinti, amelyeken az utasok száma jellemzően nem haladja meg a tízet.

Rodrigo Maxim, a vasúti alkalmazottakat tömörítő szakszervezet vezetője ezzel szemben azt nyilatkozta: a CFR vezetősége és a közlekedésügyi minisztérium szándékosan tönkre akarják tenni a társaságot, szerinte pedig a magán-vasúttársaságok alig várják, hogy átvegyék a kieső járatok működtetését. Nicolae Siladie, a személyszállító ágazat (CFR Călători) szakszervezetének vezetője eközben a Digi24 hírtelevíziónak elmondta:

a vezetőség úgy hozta meg a döntést, hogy nem végzett előzetes felmérést a járatok kihasználtságáról. Mint részletezte, az egyik járatot éppen a CFR ingázó alkalmazottai használták.

A Digi24 tájékoztatása szerint ráadásul a jegyirodákban március elseje utánra is lehet bérletet vásárolni olyan szerelvényekre, amelyek elvileg már nem fognak akkor közlekedni. A tévécsatorna portálján az érintett járatok listáját is közölte, eszerint márciustól nem közlekedik egyebek mellett a Kolozsvár és Aranyosgyéres, a Kolozsvár és Székelykocsárd, a Kolozsvár és Máramarossziget, valamint a Vajdahunyad és Piski közötti szerelvény – utóbbi esetében a napi mind a hat járat. Továbbá felfüggesztik a Szatmárnémeti és Nagybánya közötti szombati járatot, illetve Szatmárnémeti és Halmi között szombaton, vasárnap és a hivatalos ünnepnapokon nem jár majd a vonat.

A CFR Călători egyébként mintegy 1400 vagonnal, mozdonnyal és Kék Nyíl szerelvénnyel rendelkezik, ezek többsége azonban igencsak leromlott állapotban van,

ráadásul az elavult vasúti infrastruktúra miatt rendkívül lassan tudnak közlekedni.