Német nagykoalíció: Martin Schulz távozik a szociáldemokrata párt elnöki tisztségéből

MTI 2018. február 07., 21:01

Martin Schulz távozik a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki tisztségéből a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) kidolgozott koalíciós szerződésről tartandó pártszavazás után.

Martin Schulz

Az SPD elnökségi ülése után tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy nem tudta ellátni pártelnöki feladatait a tagság, és a saját maga elvárásainak megfelelően. Elmondta, hogy a következő kormányban külügyminiszterként kíván tevékenykedni, és teljes erővel az Európai Unió megújításáért kíván dolgozni.

Schulz hangsúlyozta, hogy Németország „a társadalmi koncepciók versenyében áll az autoriter illiberálisokkal, az izolacionalistákkal és az összes alapértéken átlépő, expanziós turbókapitalistákkal". „Ezekkel a Németországétól eltérő társadalomszervezési modellekkel szemben olyan EU-politikát kell folytatni, amely véget vet a megszorítások politikájának, amely beruház az emberek képzésébe, küzd a fiatalkori munkanélküliség felszámolásáért és felveszi a harcot az adófizetéstől elzárkózó internetes platformóriások, köztük a Google és az Amazon ellen.
Mindez a szociáldemokrácia kézjegye a koalíciós szerződésben” – jelentette ki Martin Schulz.

Hozzátette, hogy az SPD új elnökének Andrea Nahles parlamenti frakcióvezetőt javasolja.

Andrea Nahles kiemelte: a következő hetekben együtt járja majd az országot Martin Schulzcal, együtt igyekeznek meggyőzni a tagságot, hogy szavazzanak a koalíciós szerződésre.

Schulz kiemelte, hogy a párt megújításához olyan emberre van szükség, aki nem tagja a kormánynak, és aki egyszerre „kalapács és üllő”, keményen küzd és bírja a megpróbáltatásokat. Rámutatott, hogy Andrea Nahles nem csupán a fiatalabb nemzedéket képviseli, hanem az első nő lehet a több mint 150 éves SPD elnöki tisztségében, és sikerrel irányíthatja a párt megújulását.

A tagság február 20-tól március 2-ig szavazhat. Az eredményt március 4-én hirdetik ki. Az SPD akkor folytathatja a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU pártszövetséggel, ha a többség elfogadja a szerződést.