Vásárhelyi iskolaügy: a PNL is alkotmánybírósághoz fordulna

Hírösszefoglaló 2018. február 07., 15:16

A liberálisok az alkotmánybíróságon tervezik megtámadni a római katolikus iskola megalapítására vonatkozó törvénytervezet, jelentette be szerdán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban.

Ludovic Orban Fotó: Facebook/Partidul Naţional Liberal

„Elemezzük a helyzetet, alkotmányossági kifogásokat keresünk.

Már találtunk egy alkotmányellenes előírást, és ha megfelelő mennyiségű kihágást észlelünk, megtámadjuk.

Sajnálom, hogy ezt a tervezetet egyes ellenzékiek segítségével sikerült megszavazni” – mondta az Agerpres szerint Orban a parlamentben.

{K1}

Arra a kérdésre, hogy az iskola megalapításának elfogadásához köze van annak, hogy a Dăncilă-kormányt támogatta az RMDSZ, a liberális elnök pozitívan válaszolt.

„Minden bizonnyal.

Az RMDSZ úgy tapad Dragneához és Tăriceanuhoz, mint bélyeg a borítékhoz.

Egyébként látható, hogy az RMDSZ-nek már nincs kapcsolata azzal a politikai családdal, amelynek tagja, és ma egy mankó, amelyre a szocialista-kommunista kormány támaszkodik. Sajnálom, de azt hiszem, hogy a magyar emberek a románokhoz hasonlóan szenvednek a kormány által előidézett gazdasági, társadalmi katasztrófák miatt, és azt hiszem, hogy az RMDSZ nem képviseli szavazóit” – magyarázta Orban.

Korábban, a szavazást követően Eugen Tomac, a PMP képviselőházi frakcióvezetője is bejelentette, hogy alakulata az alkotmánybíróságon támadja meg a jogszabályt.