Kihágásnak minősítette, de nem büntette Tudose „akasztásos” szavait a diszkriminációellenes tanács

MTI 2018. február 07., 15:03

Kihágásnak minősítette Mihai Tudose volt kormányfőnek az autonómiát követelő erdélyi magyarokat áttételesen akasztással fenyegető, egy január 10-i tévéműsorban elhangzott kijelentését szerdai határozatában az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD).

Fotó: Gov.ro

A CNCD megállapította: Tudose azon mondata, hogy „ha a (székely – a CNCD megjegyzése) zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”, diszkriminációnak minősül, és sérti a méltósághoz való jogot.

Az Asztalos Csaba vezette hatóság nem szabott ki bírságot, csak figyelmeztetésben részesítette a politikust, tekintettel arra, hogy Tudose azóta Facebook-oldalán bocsánatot kért mindazon közösségektől, amelyeket „félreérthető kijelentésével” megsértett, és korábban más ügyekben nem emeltek még panaszt ellene a diszkriminációellenes testületnél.

A CNCD egyhangúlag hozta meg döntését, amely ellen az érdekelt felek közigazgatási bíróságon emelhetnek óvást. A volt kormányfő múlt héten azt követően szánta rá magát a nyilvános bocsánatkérésre, hogy „akasztásos” kijelentéséért a CNCD elé idézték. „Ezúton is nyilvánosan bocsánatot kérek minden olyan közösségtől, illetve a kisebbségek minden olyan tagjától, amelyek és akik gyűlöletszításként vagy erőszakra való felbujtásként érthető nyilatkozatom miatt sértve érezték magukat” – írta közösségi oldalán a pártján belüli hatalmi harc nyomán nemrég lemondatott volt kormányfő. Tudose bejegyzését követően az RMDSZ jelezte, hogy elfogadja a volt miniszterelnök bocsánatkérését.