Három ember halálát okozta Maros és Hargita megyében az influenza

Hírösszefoglaló 2018. február 07., 14:50

Öt influenzás megbetegedést jegyeztek Maros megyében, két személy pedig életét vesztette a vírus miatt – nyilatkozta szerdán dr. Stelian Caraghiaur, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) szóvivője.

Fotó: Bodnár Arthur

Az idézett forrás szerint a vírus AH1-es típusa okozta a két személy halálát. Stelian Caraghiaur az Agerpres szerint elmondta,

egy 50 éves segesvári és egy 40 éves gernyeszegi férfi vesztette életét, azonban mindkettőjüknek más betegsége is volt.

A másik három beteg jó egészségügyi állapotban van, ők B-típusú vírusos megbetegedésben szenvednek.

A szóvivő szerint a szezonális betegségek aránya 25 százalékkal nőtt, egy hét alatt több mint 8000 vírusos megbetegedést és tüdőgyulladást jegyeztek.

Eközben meghalt szerdán Csíkszeredában egy környékbeli, krónikus betegségben szenvedő, 65 éves asszony, aki influenzavírussal fertőződött és valószínűleg későn fordult orvoshoz – tájékoztatta az Agerprest dr. Cornelia Miron, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) járványtani szakembere.

Az idézett forrás szerint az asszony több betegségben szenvedett, amelyek már korábban legyengítették a szervezetét. Egy másik nő szintén megfertőződött a vírussal, annak javul az állapota.

A statisztikai adatok szerint a virózisok száma nő, a múlt héten 1168 esetet regisztráltak, míg egy héttel korábban ezek száma 834 volt. Azért, hogy megakadályozzák légúti megbetegedések terjedését,

a csíkszeredai kórházban tíz percre korlátozták a látogatások idejét, és egy beteghez csak egy látogató mehet be.

Dr. Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere felhívta a figyelmet arra, hogy egyes pácienseknél, például az onkológiai osztály betegeinél, egy virózis fatális következményekkel járhat.