Páva Adorján 2018. február 07., 09:11

Bérre menő hamis kártyázás

A lakosság nagy része ezekben a napokban kapja kézhez januári fizetését, munkavállalók százezrei pedig amiatt aggódnak, hogy a hosszú hónapokon keresztül hangoztatott béremelések helyett legalább annyival maradjanak, amennyit korábban kerestek.

Nehéz lenne felsorolni, hogy a szociál-liberális kormánykoalíció tagjai közül hányan és hányszor hitegettek: új bérpolitikájuknak köszönhetően 300, 100, 50, 30, 25 százalékkal nő ilyen és olyan közalkamazotti csoportok fizetése; majd az adópolitikai módosítások kiötlése után – alaposan visszavéve az ígéretekből – már arról esküdöztek, hogy 2018. január elsejétől senkinek, de senkinek sem csökken a keresete.

Ehhez képest már most biztosra vehető, hogy több tízezer közalkalmazott kevesebbet visz haza, a versenyszférában pedig több millió munkavállalónak nem módosították munkaszerződését, azaz hivatalosan nem emelték meg a bruttó fizetését, miután a kormány a cégekről az alkalmazottakra ruházta át a társadalombiztosítási hozzájárulás rendezését.

A privát szektorban dolgozók kiszolgáltatottságára gyakorlatilag rá sem hederített a PSD–ALDE-koalíció: annyival letudták a dolgot, hogy közölték: a vállalkozók szakszervezeteinek vezetői szerint a munkáltatók „biztosan” fizetést emelnek. Eközben a közszférában hangzatos módon hirdették meg a javadalmazási igazságtalanságok felszámolását, ennek szellemében pedig növelték a minimálbért, a magas beosztásúak fizetését pedig csökkentették.

Csakhogy az átgondolatlan, populista intézkedések figyelmen kívül hagyják a két véglet között húzódó, messze nem elhanyagolható réteget, amely hiába remélt előrelépést az új bértörvénytől: a tb-járulékok terhe lenullázza a várt többletet. Így fordulhat elő sok helyen, hogy egy szakképesítéssel, sokéves munkaviszonnyal rendelkező, középvezetői szerepkört betöltő hivatalnok nem kereshet többet, mint egy frissen felvett, szakképzetlen kolléga.

A következő napokban, hetekben kiderül, hogy ezreknek, tízezreknek, százezreknek, netán millióknak hazudott a PSD vezette kormánykoalíció, miközben januártól több mint 800 lejjel, csaknem 10 ezer lejre nőtt a képviselők, szenátorok havi fizetése. Ugyanakkor az is elválik, mekkora elégedetlenséget, felháborodást, tiltakozást vált ki az a fajta hamis kártyázás, amely már az emberek zsebére megy. Amely nem holmi „pitiáner” igazságügyi módosításokról, hataloméhségről, korrupcióról, jogállamról szól, hanem a kedves választópolgárok pénzével játszik.

{K1}