Aláírásgyűjtés indult Moldovában a Romániával való egyesülés elutasítására

MTI 2018. február 06., 20:21

Igor Dodon moldovai elnök bejelentette kedden, hogy aláírásgyűjtést indítottak a Moldovai Köztársaság államiságának támogatására, és az ország Romániával való egyesülésének elutasítására.
 

Az államfő Facebook-oldalán tette közzé az erről szóló nyilatkozatot, amelyet – mint mondta – elsőként szülőfaluja, Sadova lakói támogattak aláírásukkal.

„Nem akarunk senkivel sem összeveszni, és nem kívánunk rosszat sem. De nem fogjuk eltűrni a hazánk államisága elleni merényletet (…) Moldova újra éppé válik, s nagy jövő elé néz majd azok kárára, akik államiságunk vesztét kívánják” – olvasható Dodon nyilatkozatában. Az államfő szerint Moldova túlnyomó többsége a hazafias álláspontot képviseli.

Dodon egyben „nyíltan alkotmányellenesnek” nevezte a Romániával való egyesülést támogatók cselekedeteit.

A Moszkva-barát elnök szerint az aláírásgyűjtéssel a Cselekvés-2012 nevű mozgalom kampányára reagálnak. A mozgalom aktivistái néhány moldovai községben akciókat szerveztek, amelyeken helyi vezetők Moldova Romániába való beolvadását támogatták.

Moldovában közvélemény-kutatási adatok szerint a lakosság mindössze 21 százaléka szorgalmazza Moldova beolvadását Romániába.

{K1}