Dragnea szerint nagyobb szabadságot ad a vállalkozóknak a megelőzési törvény

Bálint Eszter 2018. február 06., 17:30

Alkalmazható az ellenőrző szervek túlkapásait megfékezni hivatott megelőzési törvény, miután megjelent a Hivatalos Közlönyben annak a mintegy 400 kihágásnak a listája, amelyekre a tavaly elfogadott jogszabály vonatkozik.

Fotó: Pál Árpád

Különben összesen 71 törvény rögzíti azokat a kihágásokat, amelyek a megelőzési törvény hatálya alá esnek. Amint arról korábban beszámoltunk, a Hivatalos Közlönyben 2017. december 28-án megjelent prevenciós jogszabály értelmében

az ellenőrzéssel és bírságok kiszabásával megbízott intézményeknek és hatóságoknak kötelességük lesz a kihágás észlelésekor először figyelmeztetést adni, illetve határidőt kitűzni, amíg a szabálytalanság elkövetője helyrehozhatja a hibát.

Amennyiben a hatóság szabálysértést állapít meg, képviselője jegyzőkönyvet állít ki, amelyben figyelmeztetésben részesíti a kihágás elkövetőjét, és egy tervet is csatol ehhez a hiba kiigazítására más bírság kiszabása nélkül.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kedden – azt követően, hogy megjelent a Hivatalos Közlönyben a kihágások listája – egy Facebook-bejegyzésben úgy vélekedett, a jogszabály nagyobb szabadságot ad a vállalkozóknak. „Ettől a pillanattól az állam ellenőrző felügyelői nem bírságolhatnak automatikusan. Meggyőződésem, hogy ez a jogszabály, amit megígértünk a választási kampányban, nagyobb szabadságot ad a vállalkozóknak, s ezáltal az üzleti szféra fejlődéséhez fog vezetni”– vallja a nagyobbik kormánypárt elnöke.

Nem feltétlenül értenek egyet azonban vele a vállalkozók, akiknek egyik szeme nevet a megelőzési törvény hatályba lépésének hallattán, ám a másik sír, miután a Tudose-kormány 2017 utolsó napjaiban elfogadott egy sürgősségi rendeletet, ami a kiszabott bírságok függvényében honorálja az adóellenőröket.

Amint arról korábban írtunk, a kis- és közepes vállalkozókat tömörítő országos szövetség (CNIPMMR) januárban arra hívta fel a figyelmet,

az adóellenőrök túlkapásainak az éve lehet a 2018-as

a 2017. december 29-én megjelent, 116-os számú sürgősségi kormányrendelet miatt. Az ugyanis a bírság vagy elkobzott javak értéke 15 százalékának megfelelő jutalékot helyez kilátásba az adóellenőröknek. Ez a munkáltatói szövetség képviselői szerint főként a kkv-kra lesz drámai hatással, amelyeknek nincs meg a perek hosszú sorához szükséges anyagi erőforrásuk, így vélt vagy valós túlkapások esetén is kénytelenek lesznek fizetni.

Rámutattak egyúttal arra is, hogy a hatalmukkal visszaélő tisztviselőknek eközben a hajuk szála sem görbül, a hatályos jogszabályok szerint nem vonhatók felelősségre. A CNIPMMR éppen ezért arra kérte a parlamentet, hogy ne fogadja el a 2017/116-os sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő jogszabálytervezetet.

{K1}