Friss gyümölcsöt szavazott meg a képviselőház az iskolásoknak

Krónika 2018. február 06., 16:37

Már csak Klaus Johannis államfőnek kell kihirdetnie az iskolagyümölcs-programot, miután kedden a képviselőház egyöntetűen megszavazta a jogszabályt, amely szerint friss gyümölcsöt kapnak a diákok az iskolában.

Fotó: Barabás Ákos

Az alsóház keddi döntésével törvényerőre emelte a 2017/13-as számú kormányrendeletet, amivel a kormány elfogadta Románia csatlakozását az Európai Unió iskolai programjához. A tervezet lehetővé teszi friss zöldségek és gyümölcsök biztosítását a diákoknak:

banánt, feldolgozott gyümölcsöket, zöldségeket adnak a gyerekeknek az iskolai gyümölcs- és zöldségfogyasztást serkenteni hivatott program keretében.

A törvény gyakorlatba ültetéséért helyi szinten a megyei és/vagy helyi önkormányzat felel, a testületek kötelesek együttműködni, és leosztaniuk a feladatokat még a program rajtja előtt.

Tudor Ciuhodaru szociáldemokrata párti (PSD) képviselő elmondta, a törvény révén valamennyi általános iskolás és óvodás gyerek teljes élelmiszercsomagot fog kapni: tejet, kiflit, friss zöldséget és gyümölcsöt, valamint meleg ebédet. Hozzátette: közép- és hosszú távon reméli, hogy csökkenni fog az élelmezéssel összefüggésben álló megbetegedések száma olyan körülmények között, hogy jelen pillanatban a gyerekek 30 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Rámutatott arra is, hogy bátorítják a hazai élelmiszerek előállítását és fogyasztását.