Bukarest szerint aránytalanság polgárháborúról beszélni a Romániával „egyesülő” moldovai települések ügyében

Balogh Levente 2018. február 06., 16:29

Az egyes moldovai települések Romániával való egyesüléséről szóló szándéknyilatkozatok Bukarest szerint csupán annak az óhajnak a megnyilvánulásai, hogy a Moldovai Köztársaság polgárai közeledjenek a romániaiakhoz, anélkül, hogy azoknak bármilyen jogi következménye lenne.

Tudor Ulianovschi és Teodor Meleșcanu Fotó: MAE

Mint arról beszámoltunk, az „egyesülés” iránti óhajt kinyilvánító szándéknyilatkozatok kapcsán Igor Dodon moldovai államfő úgy vélekedett, az unionizmus propagálása polgárháborúhoz vezet. Ennek kapcsán Meleşcanu ugyanakkor kedden úgy vélekedett:

polgárháborút emlegetni „hibás és aránytalan” lépés.

A román diplomácia vezetője közölte, Románia stratégiai célja a szomszédos ország európai integrációja, szerinte ugyanis ez az egyetlen lehetőség, amely jólétet, biztonságot és szabadságot hozhat az ország polgárai számára kortól, nemzetiségtől, anyanyelvtől vagy vallástól függetlenül.

{K1}

Kifejtette: Románia továbbra is kiemeltként kezeli a Moldovával fennálló viszonyt, emellett a Pruton túli ország stabilitása és jóléte alapvető fontosságú Románia számára.A megbeszélésen a moldovai román befektetések növeléséről és az energiahálózatok összekapcsolásáról is szó esett.

Tudor Ulianovschi értékelte Románia erőfeszítéseit „a Moldovai Köztársaság szuverenitásának megerősítése terén”.

Közölte, hamarosan újabb közös moldovai–román kormányülést tartanak, azt ugyanis az együttműködés stratégiai eszközének tekintik. Leszögezte, országa európai orientációja változatlanul elsőrendű célkitűzés.