Eltűnt a szemet szúró kétnyelvű megyehatárjelző tábla

Gyergyai Csaba 2018. február 06., 16:02

A Florin Roman liberális képviselő által kifogásolt, Fehér megye határát jelző kétnyelvű tábla eltűnt a helyéről. Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke leszögezte: keresi a megoldást, hogy visszahelyezze a táblát.

Fotó: Facebook/Marius Pascan

Eltűnt a Maros és Fehér megye határában korábban elhelyezett kétnyelvű megyehatárjelző tábla, amelynek levételére korábban Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Fehér megyei képviselője szólította fel a Maros megyei önkormányzatot.

A tábla eltávolítását a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Marius Paşcan jelentette be kedden egy fotóval ellátott Facebook-bejegyzésben, melyben azt állítja, a magyar feliratot is tartalmazó megyehatárjelzőt Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnökének utasítására távolították el.

Elnök úr, tartsa be a törvényeket, foglalkozzon inkább a Transilvania nemzetközi repülőtér újranyitásával, és a megye infrastrukturális, gazdasági projektjeivel”

– fogalmazott bejegyzésében Paşcan.

Kedden egyébként a táblaügyet kirobbantó Florin Roman a parlamentben is felszólalt a megyetábla ügyében, és üdvözölte, hogy a Maros megyei önkormányzat belátta a hibáját, és levetette a táblát. A politikus kijelentette: Maros megye csak a saját nevét írhatja ki a területe határain, és nem tehet ki táblákat más közigazgatási egységek neveivel. Azt is hozzátette: a romániai magyaroknak csak annyi autonómia jár, amennyit Magyarország nyújt az ott élő románoknak.

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke kedden egy olyan állásfoglalást juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyből nem derül ki, hogy az általa vezetett intézmény távolíttatta-e el a megyehatárjelzőt.

Az elöljáró azt azonban igyekezett leszögezni, keresik a megoldást, hogy visszahelyezzék a kétnyelvű táblát.

Péter Ferenc szégyenletesnek és a román centenáriumi évhez méltatlannak tartja, hogy egyes román politikusok magyarellenes üzenetekkel próbálnak maguknak politikai tőkét kovácsolni. Úgy vélte, egy kétnyelvű útjelző tábla felszerelése a normalitást kellene hogy jelezze. „Törvény adta jogunk, hogy anyanyelvünket használhatjuk ebben az országban. Nem hátrálunk meg semmilyen fenyegetéstől, főleg olyan képviselőktől, akik csak feszültségkeltésre használják a mandátumukat, ahelyett, hogy dolgoznának” – idézte az állásfoglalás Péter Ferencet, a Maros megyei önkormányzat elnökét.

Péter Ferenc kedden délután a Maszol.ro hírportálnak elmondta, hamarosan visszakerül Maros megye határába a Fehér megye feliratú tábla, amelyet azért távolítottak el, mert korábban tévedésből Fehér megye közigazgatási területére került. A Maros megyei tanácselnök a Maszolnak elmondta: nem ő adott utasítást a tábla eltávolítására. A Maros Megyei Tanács útkezelő igazgatóságának alkalmazottai vették le, a Fehér Megyei Tanács felszólítására. Kiderült ugyanis, hogy tévedésből ezt a táblát nem Maros megye területére helyezték el korábban – mint ahogy hétfői közleményében a Maros megye önkormányzat sajóirodája állította –, hanem Fehér megye közigazgatási területére.

Amint arról lapunkban is beszámoltunk, a Maros és Fehér megye határát Ádámos és Küküllővár között átszelő megyei út mellett felállított kétnyelvű táblára a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Florin Roman hívta fel a figyelmet pár nappal ezelőtt a Facebookon.

{K1}

A politikus kijelentette: a tábla kihelyezése törvényellenes, mert a törvény csak ott írja elő a többnyelvű feliratozást, ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot. Fehér megye esetében azonban a magyarság aránya az öt százalékot sem éri el.

A politikus felszólította a Fehér megyei önkormányzatot, hogy távolítsa el a táblát, különben saját kezűleg fogja ezt megtenni. A Maros megyei önkormányzat hétfőn közleményben jelezte: ő tetette ki a Fehér megye határát jelző kétnyelvű táblát. Ezt azonban hétfői állítása szerint a saját területén helyezte el, és Maros megyében a magyarság aránya meghaladja a törvényben előírt küszöbértéket.