Tüntetnek a marosvásárhelyi repülőtér megmentéséért

Kőrössy Andrea 2018. február 06., 15:45

Tüntetés szerveződik a közösségi médiában a marosvásárhelyi Transilvania repülőtér megmentése érdekében: a Save Transylvania Airport elnevezésű kezdeményező csoport által létrehozott Facebook-esemény szerint szombaton 15 és 17 óra között tartják a megmozdulást.

Archív felvétel Fotó: Haáz Vince

A szervezők bejegyzése szerint az akcióval azt szeretnék elérni, hogy haladéktalanul kezdjék újra a kifutópálya felújítási munkálatait, amit még decemberben függesztettek fel meghatározatlan időre, továbbá szükségesnek tartják a pálya legalább 500 méterrel történő meghosszabbítását.

A civilek ugyanakkor követelik Péter Ferenc megyei tanácselnök és Peti András, a repülőtér igazgatójának leváltását,

szerintük ugyanis mindketten tanúbizonyságot tettek hozzá nem értésükről azzal, hogy nem azonosították a légikikötő bezárásának felelőseit, két év alatt sem sikerült elérniük, hogy újjáépítsék a kifutópályát, illetve indokolatlanul halogatják a korszerűsítési munkálatokat. A Peti részéről tapasztalt passzív hozzáállást is kifogásolják, szerintük az igazgató úgy viselkedik, mintha semmi köze nem lenne az ügyhöz, illetve mintha nem zavarná a késlekedés.

Az már mindennek a teteje, hogy a kormány elkülönítette a beruházáshoz szükséges összeget, mégsem világos, mi lesz a repülőtér sorsa”

– fogalmaznak a tüntetés kezdeményezői. Úgy fogalmaznak: egy 2000 méter hosszú kifutópályát néhány héten belül újra lehet építeni, Marosvásárhelyen azonban több hónap sem volt elegendő erre, holott az időjárás is kedvező volt.

A marosvásárhelyi repülőtér kifutópályájának felújítását végző, a PORR Construct Kft. és a Geiger Transilvania Kft. alkotta konzorcium kérésére a megyei tanács még december 18-án jóváhagyta a munkálatok felfüggesztését. Ezt azzal magyarázták, hogy az alacsony hőmérséklet és a kedvezőtlen időjárás veszélyezteti a munkálatok minőségét. Csakhogy a szüneteltetés határideje január 31-én lejárt, de a munkálatok azóta sem indultak újra.

Akkor lapcsaládunk Peti Andrástól szeretett volna érdeklődni a várható fejleményekről, az igazgató azonban a megyei önkormányzathoz – mint a témában illetékes intézményhez – irányította munkatársunkat. Lukács Katalin szóvivő arról számolt be:

a kivitelező kérte a munkálatok további szüneteltetését, amit az önkormányzat jóvá is hagyott február 28-áig, az indoklás szerint ugyanis az időjárási körülmények nem csupán a levegő, hanem a talaj hőmérsékletére és állagára is vonatkoznak.

Egyelőre így nem tudni, mikorra készülnek el a beruházással.

Ehhez képest a Wizz Air légitársaság már egy ideje jegyeket árul március végére, a Vásárhelyről Dortmundba tartó járatára, ezzel kapcsolatban azonban Lukács Katalin elmondta: a társaság erről nem egyeztett a megyei önkormányzattal. A Save Transylvania Airport csoport egyébként már többször kiállt a légikikötő mellett, már tavaly év elején is kérték a kifutópálya felújítását és meghosszabbítását.

Ferencz Zsombor, a civilek képviselője egy évvel ezelőtt lapcsaládunknak azt nyilatkozta: Románia fontosabb repülőterei közül a marosvásárhelyinek a legrövidebb a kifutópályája – a kolozsvári száz méterrel hosszabb, de a Szamos miatt ott rendkívül költséges lenne tovább nyújtani, éppen ezért egy 2500 méteres kifutóval Marosvásárhely végre fel tudná venni a versenyt Kolozsvárral.