Dragnea Szijjártónak is megígérte, kedden a szenátusban előrébb jutott a vásárhelyi iskola ügye

MTI 2018. február 06., 14:01

Liviu Dragnea, a bukaresti kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke megerősítette kedden, hogy alakulata támogatja a helyi hatóságok által felszámolt magyar tannyelvű marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapítását.

Liviu Dragnea (jobbra, középen), hétfőn fogadta hivatalában Szijjártó Pétert Fotó: KKM

A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus újságírók kérésére számolt be arról, miről tárgyalt Szijjártó Péterrel, akit hétfőn házelnöki irodájában fogadott.

Dragnea beszámolója szerint megígérte a magyar külügyminiszternek, hogy a kormánytöbbség megszavazza a szenátusban, majd kihirdetésre küldi az államfőnek a marosvásárhelyi iskola újraalapításáról szóló, az RMDSZ által előterjesztett törvénytervezetet.

A jogszabályt tavaly december végén a képviselőház már elfogadta, a szenátus tanügyi bizottsága pedig éppen kedden szavazta meg a római katolikus iskola újraalapításáról szóló RMDSZ-es törvénytervezetet.

A marosvásárhelyi katolikus gimnázium helyzetének rendezéséhez Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetését követően, tavaly szeptemberben ígért politikai támogatást Liviu Dragnea PSD-elnök. A román házelnök kedden azt mondta: „nagyon jó megbeszélést folytatott” Szijjártó Péterrel, Románia és Magyarország számára egyaránt fontos témákról. Ezek közé sorolta a Budapest és Bukarest között megépítendő gyorsvasutat, azt, hogy Románia rövid időn belül megkezdheti a gázexportot Magyarország felé. Elmondta, hogy a Gozsdu-örökség ügyét is felvetette, kifejezve meggyőződését: van annyi bölcsesség a felekben, hogy erről egy komoly és szenvedélyektől mentes párbeszédet nyissanak, a magyar diplomácia vezetője pedig szerinte nem utasította el a gondolatot.

A magyar külügyminiszterrel folytatott megbeszéléséről szóló rövid beszámolója után egy újságírói kérdésre válaszolva Liviu Dragnea jelezte: pártja nem támogatja azt az RMDSZ-es tervezetet, amely március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánítaná a romániai magyarság számára. Az erről szóló törvénykezdeményezést tavaly novemberben a bukaresti szenátus leszavazta, a képviselőház pedig még nem tűzte napirendre.

{K1}