Prioritásként tekint az oltástörvényre az új egészségügyi miniszter

Hírösszefoglaló 2018. február 06., 12:57

Az oltástörvénynek prioritásnak kell lennie, és szükség van egy, az oltásokat népszerűsítő kampányra, mivel havonta 20 000 szülő utasítja el, hogy beoltsák gyerekét – nyilatkozta hétfő este az Antena 3 televízió műsorában Soria Pintea egészségügyi miniszter.

Fotó: Barabás Ákos

„Az egészségügyi minisztérium kezdeményezett egy kanyaróellenes oltáskampányt, ám havonta 20 000 szülő tagadja meg, hogy beoltsák gyermekét. (...) Szerintem ebben a helyzetben az oltástörvénynek prioritásnak kell lennie számunkra. Azt hiszem, nem voltak kellően agresszívek ezek a kampányok ahhoz, hogy meggyőzhessük a szülőket az oltások jótékony hatásairól.

Ilyen körülmények között nem lehet saját megítélés alapján önteni, amikor a gyerek egészségéről van szó,

és ezt nagy felelősséggel mondom. Egy nyílt beszélgetésre van szükség és az oltásokat népszerűsítő kampányra. (...) A törvény a parlament előtt van, a képviselőházban” – mondta az Agerpres szerint a miniszter.

Az influenza elleni oltásokkal kapcsolatban a miniszter elmondta, országszerte jutott a vakcinából, azonban az emberek nem akarják beoltatni magukat, annak ellenére, hogy többször hangsúlyozták a védettség fontosságát.