Hosszú idő után vádat emeltek az elhunyt dinamós focistát a pályán megvizsgáló mentőorvos ellen

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. február 05., 22:52

Közel két évvel Patrick Ekeng tragikus halála után a bukaresti törvényszéki ügyészség hétfőn gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vádat emelt a stadionhoz kirendelt Puls magán-mentőszolgálat orvosa, Mihaela Elena Duță ellen.

Fotó: Digi Sport

A nyomozást lezáró vádhatóság közleménye alapján a 2016. május 6-ai Dinamo–Viitorul labdarúgó-bajnoki meccs 69. percében összeesett kameruni futballista az orvos kötelességmulasztása miatt nem kapott megfelelő ellátást, nem mérték fel megfelelően az állapotát, és nem kezdték meg azonnal az újraélesztését. Emiatt a Floreasca sürgősségi kórházban már nem tudták megmenteni az életét, holott

a mentőorvosnak tisztában kellett volna lennie „tétlensége” lehetséges következményeivel.

A helyszíni beszámolók és a halottszemle – mint már korábból ismert – ugyancsak alátámasztják a stadionban és a kórházba szállítás alatt nyújtott ellátás hiányosságait. Bár utólag szívmegnagyobbodást és egyéb kardiológiai anomáliákat tártak fel a Ștefan cel Mare úti együttes 26 éves, kétszeres válogatott légiósánál, a kórboncnoki jelentés leszögezi: szívmegállás esetén közel százszázalékos a túlélési esély, ha már az első percben megkezdik a defibrillálást, különben percenként 5,5 százalékkal csökkennek az esélyek.