Apró előrelépések és teljesítetlen követelések az alapellátásban

Bíró Blanka 2018. február 05., 16:41

Az eddigiekhez képest valamivel előnyösebbnek tartják a biztosító által közzétett keretszerződés-tervezetet a lapunknak nyilatkozó háziorvosok, akik ugyanakkor az új miniszterrel akarnak tárgyalni további követeléseikről.

Fotó: Pál Árpád

A Krónikának nyilatkozó háziorvosok szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) által közzétett, április elsejétől életbe lépő új keretszerződés-tervezet tartalmaz ugyan évek óta szorgalmazott módosításokat, ám összességében továbbra is elégedetlenek a számukra felkínált lehetőségekkel. A szakemberek abban bíznak, hogy a Sorina Pintea új egészségügyi miniszterrel tervezett egyeztetések nyomán sikerült kiharcolniuk, hogy több javaslatukat belefoglalják a tervezetbe.

Lucia Şereş, a háziorvosi egyesület Kovászna megyei elnöke lapunknak elmondta:

hosszú évek óta kérik a páciensek számára könnyítést jelentő változtatásokat, ezek közül néhányat tartalmaz az új tervezet.

Előrelépés például, hogy az ingyenes és részben ártámogatott recepteket az ország bármelyik, a biztosítóval szerződéses viszonyban álló patikájában kiválthatják majd, továbbá azt is üdvözlik, hogy a szakorvosi vizsgálatok mellett röntgenezésre és laborvizsgálatra is jelentkezhetnek a páciensek bármelyik megyében a beutalóval.

A háromszéki háziorvos ugyanakkor furcsállja, hogy a két módosítás csak július elsejétől lépne érvénybe, holott a keretszerződés már áprilistól hatályos lesz. Arra is rámutatott: ha a paraklinikai vizsgálatokra – ide tartoznak a képalkotó eljárások – szánt összeg amúgy is a hónap első felében elfogy, nem valószínű, hogy a beteg elmegy más megyébe. További könnyítésként említette, hogy a szakorvos által vagy a kórházi kiutaláskor felírt receptet nem kell átíratni a háziorvossal, így megkímélik a felesleges bürokráciától a beteget.

Lucia Şereş azt is pozitívumnak tartja, hogy az eddigi hat hónapról egy évre növelték az időt, amíg az új rendelőt nyitó orvos jövedelmét állja a biztosító, hogy addig kialakíthassa a pacientúráját. A háziorvosok hangsúlyozta: ezek apró eredmények, és bízik benne, hogy a további egyeztetések során sikerül több javaslatukat elfogadtatni. Abban is reménykednek, hogy az alkalmazási módszertan – aminek a tervezetét még nem látták – is előnyösebb lesz az alapellátás összes érintettje számára.

Ennél szigorúbban ítéli meg a helyzetet Szabó Soós Klára, háziorvosi egyesület Hargita megyei elnöke, aki

nem lát lényeges változást, szerinte ráadásul ezeket az intézkedéseket évtizedek óta be kellett volna vezetni.

„Egységes a rendszer, így már rég meg kellett volna oldani, hogy bárhol ki lehessen váltani a receptet, vagy érvényesíteni lehessen a küldőpapírt. Hiszen a bankban sincs olyan, hogy ha Marosvásárhelyen beteszem a pénzemet, azt csak ott vehetem ki, Kolozsváron nem” – magyarázta a csíkszeredai háziorvos.

Szabó Soós Klára ugyanakkor felháborítónak tartja, hogy kérésükre, miszerint a betegszabadságot igazoló és más papírokat digitálisan állíthassanak ki, azt a választ kapták, hogy erre csak négy év múlva kerülhet sor.

„Elképesztő, hogy egy működő program apró módosítására négy évet kell várni” – panaszolta. A szakember hangsúlyozta: továbbra is követelik, hogy növeljék az alapellátásra szánt keretet, hiszen olyan visszás helyzetek vannak, hogy a biztosítónál vezető tisztségben dolgozó alkalmazott többet keres, mint amennyit egy háziorvosi rendelő működtetésére szánnak, és amiből a rezsi- és anyagköltségek mellett még két-három alkalmazott fizetését is ki kell gazdálkodniuk.