Kiderül az „óriási hazugság”: mintegy 22 ezer közalkalmazottnak csökkenhet a fizetése

Bálint Eszter 2018. február 05., 16:11

Csaknem 22 ezer közalkalmazottnak lesz kisebb fizetése az új bérezési törvény alkalmazása, illetve a társadalombiztosítási hozzájárulásnak a munkáltatóról a munkavállalóra történő átruházása miatt.

Fotó: Barabás Ákos

Mint Sebastian Oprescu, a Közalkalmazottak Országos Szakszerszervezetének (SNFP) elnöke hétfőn elmondta, egyes minisztériumi dolgozóknak és a dekoncentrált intézmények alkalmazottainak fizetése akár 40 százalékkal is kisebb lehet. Azt mondta, érintett lesz valamennyi minisztérium, a leginkább pedig a külügyi, a belügyi és a közlekedésügyi tárca alkalmazottai sínylik meg. Többnyire vezetői tisztségben levőkről van szó, irodavezetőtől felfelé.

A szakszervezeti vezető magyarázata szerint a bérek csökkenésének oka, hogy a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény által bevezetett bértábla korlátozó jellegű.

Miután mi nem emeljük 25 százalékkal ezeket a fizetéseket, mivel a bértábla felső küszöböt határoz meg, a 22,5 százaléknyi hozzájárulást a mai nettóból veszik el, tehát a kollégák kevesebbet visznek haza. Szó nincs fizetésemelésről”

– szögezte le Oprescu.

Felhívta ugyanakkor arra is a figyelmet, hogy a minimálbér emelése miatt oda jutottak, hogy ugyanannyit keres a szakképzett és a szakképzetlen munkaerő is. Annak kapcsán, hogy a szociálliberális kormány minduntalan azt hangoztatta, hogy egyetlen fizetés sem fog csökkenni, a szakszervezeti vezető leszögezte: „a politikusoknak szokása, hogy minden alap nélkül ígérgetnek. Megmutatjuk majd nekik a decemberi és a februári bércédulát, és lássuk, majd akkor mit mondanak.

Óriási hazugság, hogy nem csökkennek a fizetések”.

Úgy véli, az elégedetlenség egyértelműen tiltakozó akcióba fognak torkollni. „Van egy alkotmánybírósági döntés, ami tiltja az állami foglalkoztatónak, hogy csökkentse a fizetéseket, hacsak nincs válság, vagy a csökkentés tovább tart három hónapnál” – szögezte le Sebastian Oprescu.