Egyszerűbb adóbevallást ígérnek az egyéni vállalkozóknak

Bálint Eszter 2018. február 05., 14:39

A pénzügyminisztérium március elsejéig kidolgoz egy olyan modellt, amelynek köszönhetően az egyéni vállalkozóknak egyetlen nyilatkozatot kell benyújtaniuk az Országos Adóhatósághoz (ANAF), és egy évben csak egy alkalommal kell adózniuk.

Fotó: Thomas Campean

Mint ismeretes, társadalombiztosítási (CAS) és egészségbiztosítási (CASS) hozzájárulást kell fizetniük ettől az évtől azoknak a személyeknek, akiknek tavaly a munkaszerződésükben szereplő jövedelmükön kívül legkevesebb 22 800 lej értékben egyéb forrásból származó bevételük is volt.

Az eredeti benyújtási határidő január 31-e volt, ám a múlt héten hivatalba lépett Dăncilă-kabinet egyik első lépése az volt, hogy sürgősségi kormányrendelettel ez az időpontot kitolták április 15-éig. Akkor a kormányfő azt mondta, azért volt szükség a határidő elhalasztására, hogy időt nyerjenek az egyéni vállalkozások adórendszerének egyszerűsítésére, és fel is kérte Eugen Teodorovici pénzügyminisztert, hogy mielőbb rendezze a visszás helyzetet.

 „Mint jól tudják, Liviu Dragnea elnök úr a legutóbbi országos végrehajtó bizottsági ülésen azt kérte, hosszabbítsuk meg a 600-as formanyomtatvány benyújtási határidejét, továbbá kérte, hogy egyetlen űrlap maradjon. Éppen ezért az első kormányülésen arról döntöttünk, hogy április 15-éig meghosszabbítjuk a benyújtási határidőt, hogy megadjuk a lehetőséget a pénzügyminisztériumnak:

március elsejéig javasoljon egy olyan modellt, ami egyetlen nyilatkozatot és éves szintű kifizetést feltételez mindenkinek, akinek független tevékenységből származó jövedelme van. Keressük a megoldásokat, amelyeket sokan várnak tőlünk, és amikre Dragnea elnök úr javaslatot tett”

– fogalamzott Viorica Dăncilă az RTV hírcsatorna vasárnap esti műsorában.

Ugyanakkor mivel egyelőre csak nyilatkozatok szintjén tűnik biztosnak, hogy idén már nem kell benyújtani a 600-as nyilatkozatot, sokan még mindig szkeptikusok. Ez az oka annak is, hogy az interneten villámcsődületet szerveznek szerdán 12 órára a pénzügyminisztérium székháza elé, aminek keretében papírrepülőket készítenek a 600-as formanyomtatványokból, és azokat fogják röptetni.