Mozgósítanak a tanügyben, általános sztrájkra készül a legnagyobb szakszervezet

Bíró Blanka 2018. február 05., 09:58

Zajlanak az előkészületek a tanügyben az általános sztrájk kirobbantásához, már elkészült a tiltakozási akcióterv – számolt be a Krónikának Nagy Gábor, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) Kovászna megyei elnöke.

Fotó: Kovács Noémi

Rámutatott: a FSLI megyei elnökei Bukarest­ben egyeztettek a témában, a tanfelügyelőségekkel is tárgyaltak. Hétfőn kezdődik a félévközi egyhetes vakáció, a második félév első napján, február 12-én pedig már találkoznak a szakszervezeti csoportfelelősökkel. Kovászna megyében 132 szakszervezeti csoport működik, a továbbiakban ezek elkezdik a mozgósítást.

„El kell döntenünk: kimondjuk végre, hogy elég volt, vagy elfogadjuk a helyzetet, éldegélünk így tovább” – szögezte le Nagy Gábor.

Szerinte hatalmas a káosz, az új tanügyminiszter a saját hatáskörét sem ismeri, „halvány fogalma sincs arról, mi a teendője”. Felháborító továbbá, hogy az új bérezési törvény 23 százalékos fizetésemelést ír elő, de időközben kiderült, hogy a valóságban még 4 százalékot sem növekedtek a bérek.

Nagy Gábor arról is beszámolt: a Microsoft-botrány miatt most a SIVECO magáncéget bízták meg a bérezési számítógépes program kezelésével,

ez január 31-én jutott el a titkárságokra, és olyan visszás esetek történtek, hogy például egy takarítónőnek be kell vinnie otthonról 80 lejt, mert a fizetése nem elég az állami járulékok törlesztésére. Ez azzal magyarázható, hogy a társadalombiztosítási járulékokat az új, megnövelt minimálbér alapján számolták ki, ám a fizetést nem emelték ezzel arányosan.

Ezek programhibák, de alig van idő a kiküszöbölésükre, hiszen legkésőbb február 19-ig ki kell adni a fizetéseket, magyarázta Nagy Gábor. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy senki nem akar rendet tenni, „addig működik Románia, amíg rendetlenség van”.