Dodon: polgárháborút hozhat az unionizmus

Balogh Levente 2018. február 04., 19:13

Polgárháborút jelent a Romániával való egyesülés, amiért a Moldovai Köztársaság egyes polgárai küzdenek – jelentette ki Igor Dodon, az ország elnöke.

Fotó: Facebook/Igor Dodon

A Moszkva-barát politikus az orosz NTV televízió moldovai csatornájának műsorban leszögezte: minden törvényes eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy megakadályozza Moldova államiságának felszámolását – közölte pénteken a Deschide.md portál.

„Előfordulhat, hogy valaki szándékosan akarja ezt kiprovokálni? Talán a kormányon levők számára megfelel ez a forgatókönyv? Talán azért, mert tudják, el fogják veszíteni az őszi parlamenti választásokat, és instabillá akarják tenni a helyzetet? Nagyon oda kell figyelnünk. Alaposan megvizsgáljuk a dolgot" - mondta Dodon, a kormányzó Demokrata Pártra utalva.

Az unionista törekvések támogatottságának felmérése érdekében fölvetette egy népszavazás kiírásának lehetőségét, amelyen megkérdeznék a moldovai polgárokat, hogy pontosan mit akarnak.

„Egyértelmű, hogy az elsöprő többség az államiság megőrzését támogatná; tegyünk végre pontot az ügy végére" - javasolta Dodon, aki viszont úgy véli, a kormányerők ezt nem fogadnák el.
Annak kapcsán, hogy a kormány szeretné belefoglalni az ország alkotmányába az európai integrációs törekvéseket, úgy vélekedett, ez nem több pr-akciónál. „Az európaiak nem bíznak a jelenlegi parlamenti többségben és a kormányban. Én a nagykövetekkel tárgyalok. Leállították az igazságügy finanszírozását, nem adják oda a megígért pénzt, bírálják a kormányt" - mondta. Az államfő amúgy ebben a kérdésben is népszavazást írna ki.

Dodon fenyegetései ellenére egyébként már kilencre nőtt azon moldovai települések száma, amelyek önkormányzata nyilatkozatban állt ki a Romániával való „egyesülés" mellett.

{K2}

Goteşti település illetékesei szerint a területet „Hitler és Sztálin akaratából szakították ki a történelmi haza testéből." Az „egyesülései" nyilatkozatokat az Akció 2012 Civil Platform nevű, az ország Románia általi bekebelezését szorgalmazó szervezet kezdeményezésére fogadták el.

Mint arról beszámoltunk, Igor Dodon leszögezte: az ilyen akciók állam-, nép- és alkotmányellenesek. Ezért az elnök felszólította a kormányt, a parlamentet és az illetékes intézményeket, hogy lépjenek fel az ilyen destruktív intézkedések ellen a lehető legzárosabb határidőn belül, ítéljék el őket, és az ország törvényeinek megfelelően vonják felelősségre mindazokat, akik vétkesek az ilyen akciók megszervezésében és lebonyolításában, de azokat is, akik az ország intézményei részéről nem figyeltek oda ezekre a határozatokra. Az elnök egyben a Legfelsőbb Biztonsági Tanács összehívását is kezdeményezte.

{K1}