Kreatív fiatal vállalkozókat támogat a most indult CRITBIZ program

Krónika 2018. február 03., 12:16

CRITBIZ néven indít vállalkozásfejlesztési programot a kreatív iparágak és az IT szektorban a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a kolozsvári PONT Csoporttal partnerségben.

Fotó: CRITBIZ

A vállalkozásfejlesztési program részleteit pénteken, Kolozsváron sajtótájékoztatón ismertette Gönczi József, (ROVE) alelnöke és Farkas András, a PONT Csoport társalapítója.

A CRITBIZ az északnyugati fejlesztési régióban (Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Szilágy és Szatmár megye) élő, ugyanitt vállalkozást alapítani kívánókhoz szól,

áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. A célcsoportba mindenki beletartozik, akinek ebbe a régióba szól az állandó vagy ideiglenes lakcíme, 18-64 éves (kivéve a NEET – Nem foglalkoztatott és sem oktatásban, sem képzésben nem részesülő, 18 és 24 év közötti fiatalok) és a régióban, városi környezetben szeretne vállalkozást alapítani a kreatív iparágak vagy az IT szektorban.

A program 400 potenciális vállalkozó képzését vállalja, akik közül legalább 300-an üzleti tervet nyújtanak be, egy kétfordulós pitching során pedig a kiválasztott 48 üzleti terv legfeljebb 40 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást nyer.

„Azért választottuk ezeket a szektorokat, mert úgy véljük, a régióban ezek versenyelőnyt élveznek. A nagyvárosokban, mint Nagyvárad vagy Kolozsvár, ezek a szektorok már a fejlődés motorját képezik, de régiós szinten sok városban beindíthatja a program a vállalkozási ökoszisztémát.

A nagyvárosok humán erőforrást vonzanak el a kisvárosokból, de ez a program segítségével az emberek hazaköltözhetnek szülővárosukba, hogy ott fejlesszék ki a vállalkozásukat” – mondta Farkas András.

A projekt időtartama három év, ebből az első év a célcsoport bevonzását, a képzéseket és a 48 nyertes üzleti terv kiválasztását tartalmazza. Emellett a nyertes vállalkozójelöltek szakmai gyakorlaton vesznek részt szakirányú cégeknél (a gyakorlat a vállalkozás mikéntjének gyakorlati aspektusaira fókuszál). A cégek konkrét megalapítására 2019 első felében kerül sor, a lebonyolítók ezután is szakmai segítséget nyújtanak a megalapított vállalkozások működésének segítéséhez, írják.

A CRITBIZ lebonyolítói az előkészítés és képzések mellett egy olyan ökoszisztéma létrehozását tartják fontos céljuknak, amelyben a vállalkozási kedv a programon kívül is fellendülhet.

A képzéseket ismertetve Gönczi József elmondta, 32 tanfolyamra kerül sor, megyénként legalább kettő, a többi igény szerint. A képzéseket hat tréner vezeti, aki mind képzés, mind vállalkozások terén több éves tapasztalattal rendelkezik.

„A tanfolyamon a következőket sajátítják el a résztvevők: vállalkozói szellem, adózási rendszer, mit jelent egy kereskedelmi szerződés, banki folyamatok, üzleti terv, marketingterv.

A tanfolyam végén a résztvevők vizsgát tesznek, amely egy tesztből és az üzleti terv bemutatásából áll” – ismertette Gönczi. A célcsoport kiválasztásában többféle szempontot tartanak szem előtt: a képzésen résztvevők legalább 30 százaléka nő lesz, legalább 10 százaléka pedig 25 év alatti. A nyertes üzleti tervekből 24 az IT, 24 pedig a kreatív iparágak területén jön létre.

Részletes információk a program honlapján találhatók.