Hetvenmillió dolláros kártérítést köteles fizetni Romániának az amerikai kőolajipari óriás

Krónika 2018. február 03., 11:58

Több mint hetven millió dolláros kártérítésre kötelezte a Chevron amerikai társaságot a nemzetközi választottbíróság a román állam javára koncessziós szerződések felbontása miatt.

A bukaresti kormány szombati közleménye szerint a tengerentúli kőolajipari óriást a Párizsi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) mellett működő nemzetközi választottbíróság marasztalta el a társaság által kezdeményezett kereset nyomán.

A román állami Ásványkincshatóság (ANRM) 2011-ben kötött koncessziós szerződést a Chevronnal három Fekete-tengeri lelőhely kutatására és kiaknázására, ám a társaság 2014-ben egyoldalúan felbontotta a megállapodást. Ezekben a szerződésekben megszabták annak a kőolajmennyiségnek a minimumát, amelyet a Costineşti, Vama Veche és Adamclisi közelében található lelőhelyeken kellett volna kitermelnie a Chevronnak. A szakhatóság visszautasította a szerződések felbontását, mivel szerinte a társaság megszegte a román kőolajipari törvény előírásait azáltal, hogy nem tett eleget a szerződésben rögzített pénzügyi kötelezettségeinek.

Ennek nyomán az amerikai társaság a nemzetközi választottbírósághoz fordult, amely elutasította a Chevron keresetét, és 73,4 millió dollár kártérítés kifizetésére kötelezte a román állammal szemben.

A Chevron olajipari vállalat 2015-ben döntött úgy, hogy felhagy a romániai palagáz-lelőhelyek feltérképezésével, és kivonul az országból. Az amerikai cég akkor arra hivatkozott, hogy a romániai projektnél előnyösebb beruházási lehetőségekkel rendelkezik globális szinten. A számára kedvezőtlen piaci változások mellett viszont a Chevron erős ellenállásba is ütközött Romániában környezetvédő és településeiket féltő helyi lakosok részéről. Az amerikai cégnek több ízben le kellett állítania a próbafúrásokat a Vaslui megyei Pungești községben, ahol palagáz-ellenes tüntetők csaptak össze a karhatalommal.