Középiskolásokat hív külföldi tanulmányútra a High School in America

Bede Laura 2018. február 03., 14:29

Egyedülálló lehetőségeket kínál középiskolá-soknak a High School In America cserediákprogram, amelynek részleteiről Pásztor Lehel koordinátor számolt be Kolozsváron.

Fotó: Highschoolinamerica.org

A High School In America elnevezésű, középiskolásoknak szóló cserediákprogram felvételi szabályzatáról, előnyeiről tudhattak meg részleteket az érdeklődők csütörtökön a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum dísztermében. „Ez a cserediákprogram 1994 óta működik Romániában a szüleim kezdeményezésére, én 2010-től foglalkozom vele.

A segítségünkkel már több mint 200 diák volt kinn Amerikában, Románia és Magyarország szinte mindegyik váro­sából:

főként Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Csíkszeredából, de voltak Konstancáról, Iași-ból is. Amerikai partnerszervezetünk évente 500 cserediákot fogad a világ minden részéről, Romániából körülbelül 10-15 tanuló kap lehetőséget a külföldi tanulmányútra” – mondta el a Krónikának Pásztor Lehel, a cserediákprogram romániai és magyarországi igazgatója, koordinátora.

Hozzátette, a projektnek az a lényege, hogy a diák egy teljes iskolai éven keresztül angolul tanul, ő választja a tantárgyait, ugyanakkor egy amerikai közösség részévé válik. „Az amerikai iskola arra fókuszál, hogy kihozza belőled a maximumot, nem terhel le házi feladatokkal, a diák kihasználhatja a szabadidejét. Az iskolában sokkal jobban összpontosítanak a gyakorlatra, mint az elméletre, és nem kell magolni. A másik érdekesség, hogy a diák nem az osztályban várja a tanárt, mert minden pedagógusnak külön terme van, ezért a diák megy a tanárhoz” – részletezte az igazgató.
Mint kifejtette,

ez egy részleges ösztöndíjprogram, nagy részét az amerikai állam támogatja, de a szülőknek fedezniük kell az anyagi költség egy részét.

A felvételi kritériumok között szerepel a jó iskolai teljesítmény, a diák testileg-lelkileg egészséges kell hogy legyen, valamint alapfokú, társalgási szintű angolnyelv-tudás szükséges ahhoz, hogy érvényesülni tudjon valaki egy amerikai iskolában. „A tanulók jelentkezési lapját elküldjük Amerikába, az ottani partnerszervezetünk pedig továbbítja azt a befogadó családoknak. Ők szimpátia, azonos érdeklődési kör alapján választják ki a gyerekeket. Az a nagyszerű ebben a programban, hogy ezek a családok önkéntesen vállalják azt, hogy befogadnak egy diákot egész évre” – fogalmozott a koordinátor.

Pásztor Lehel szerint ez a program olyan diákoknak szól, akik kicsit nyitottabbak, szeretnének valami újat kipróbálni.

Kifejtette, a szülők sokszor kicsit féltik a gyerekeket, szeretnék biztonságban tudni a diákot, ezért a befogadó családokat előre ellenőrzik: nem lehetnek büntetett előéletűek, meg kell teremtsék a minimális feltételeket annak érdekében, hogy a diák tudjon tanulni, jó jegyeket szerezzen. Nagyon fontos, hogy amikor a diák hazatér, nem kell évet ismételnie, mert a tanfelügyelőség elismeri a kint töltött évet, az egyetlen feltétel az, hogy a diák minden tantárgyból átmenő jegyet szerezzen az amerikai középiskolában.

Pásztor Lehel arról is beszámolt, hogy a teljes tanéves képzésen kívül van kéthetes nyári programjuk, valamint egy héttől két hónapig terjedő is, illetve idősebbeknek (26 éves korig) szóló lehetőségek.

A tanulmányutakra szeptember végén, október elején kezdődik a beiratkozás és áprilisig tart, de még júniusban is lehet jelentkezni, csak akkor fizetni kell kisebb késedelmi díjat.

A koordinátor felhívta a figyelmet arra, hogy a program idején nem vállalhat munkát a diák, mert a cél a tanulás és az angol nyelvtudás fejlesztése. Hozzátette, ez jelenleg egyoldalú cserediákprogram: az amerikai diák nem beszél se magyarul, se románul, ezért egy hazai iskolában nem igazán tudna érvényesülni az angol órákon kívül. Ennek ellenére a jövőben szeretnének idehozni amerikai csoportokat a vakációs időszakban, hogy lássák honnan érkeznek a romániai cserediákok.