Brüsszel előtt a váradi cukorgyár ügye – megoldást remélnek

2018. február 03., 11:05

Tájékoztatta az Európai Bizottságot a nagyváradi cukorgyár körül kialakult helyzetről Alexandru Potor, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára.

Fotó: AdPlayers.ro

„Arra kértem a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsot (Agrofish), próbáljunk közösen európai szintű megoldást találni ennek az ágazatnak a problémáira” – idézi az államtitkárt a Bihon.ro portál.

Amint arról korábban beszámoltunk, a német Pfeifer & Langen befektető úgy döntött, bezárja nagyváradi üzemét, de a Diamant brandet megtartja, és lengyelországi, illetve németországi gyáraiban állítja majd elő.

Az élelmiszeripari szakszervezeteknek meggyőződése, hogy a beruházó „tudatosan idézte elő” a váradi csődjét, s ezért utasította el a cukorrépatermelők vételi ajánlatát is.

A környékbeli termesztők ugyanis összefogtak annak érdekében, hogy közösen megvásárolják a jövőjük zálogát jelentő gyárat, azonban a németek kevesellték ajánlatukat. Helyi sajtóértesülések szerint a botrány kirobbanása óta azonban történt egy fontos előrelépés: a közeljövőben újfent tárgyalóasztalhoz ülnek a befektető és a termelők képviselői. A hírt az egyik termelő, Ioan Cuc is megerősítette, aki az első fordulóban is részt vett az egyeztetéseken, amelyek azonban kudarcba fulladtak.

Az Élelmiszeripari Szakszervezetek Szövetsége (FSIA) különben úgy számol, hogy az ország észak-nyugati megyéiben élő termelők vesztesége a gyár bezárása nyomán elérné az évi 7 millió eurót,

egyes szakértők szerint azonban meg is haladhatja ezt a szintet. Pontosan csak akkor lehet kiszámolni a veszteségek összegét, amikor ismert lesz, hogy mennyi szubvenció jár a cukorrépa után. Súlyosbítja ugyanakkor a termelők helyzetét, hogy az elmúlt években rengeteg olyan gépet és berendezést vásároltak, amelyek kimondottan a cukorrépaföldeken használhatók, ezeknek az amortizációs ideje pedig eléri a 8–10 évet.

{K1}