Elárverezték Ceauşescuék személyes tárgyait

Krónika 2018. február 02., 11:25

A Ceauşescu-család szőnyegei, szövött kárpitjai, személyes tárgyai voltak a legkelendőbbek az Artmark román aukciósház által szerdán, Az Aranykor címmel meghirdetett online árverésén.

Fotó: Artmark.ro

A Digi24 hírtelevízió beszámolója szerint a diktátort és szüleit ábrázoló gobelin (faldíszítő kárpit) kikiáltási ára 1000 euró volt, végül 1600 euróért kelt el. Ugyanennyi összegért vásároltak meg egy gyapjúból készült, Nicolae Ceauşescut szemléltető szőnyeget.

Népszerűnek bizonyultak Elena Ceauşeascu kiegészítői is: 80 euróról induló gyapjú kalapja végül 800 euróért kelt el. 600 eurót adtak a zöld színű magas sarkú cipőjéért, 450 eurót két fényképért, amely a diktátor feleségét ábrázolja a tengerparton.

Ceauşescu vadászkosztümje 700 euróért, bundás sapkája pedig 400 euróért kelt el.

A Ceauşescu-család személyes tárgyain kívül a kommunista korszak olyan hétköznapi relikviái is kalapács alá kerültek, mint egy nemzeti színű szegéllyel díszített úttörőnyakkendő, korabeli plakátok és háztartási eszközök. A megvételre kínált emlékek között számos használati tárgy szerepelt, a korabeli legolcsóbb, felbontatlan cigarettacsomagtól kezdve egy tekercs (szintén felbontatlan) vécépapírig, ami sokszor hiánycikk volt azokban az időkben.

 Az Artmark számára jó üzletnek bizonyult a Romániában negyed évszázad múltán is élő Ceauşescu -kultusz, amelyet nem feltétlenül a kommunizmussal, hanem a tovatűnt ifjúsággal kapcsolatos nosztalgia táplál.

Tavaly nyáron például a kikiáltási ár mintegy háromszorosáért, csaknem 33 ezer euróért sikerült értékesíteniük Ceauşescu egy 1933-ban gyártott Holland & Holland márkájú vadászfegyverét.

Nicolae Ceauşescu 1918. január 26-án született, 1965 és 1989 között állt a Román Kommunista Párt főtitkáraként, 1974-től pedig államfőként Románia élén. A körülötte kialakult személyi kultusz csúcspontján Conducatorként (Vezér) és a „Kárpátok géniuszaként” magasztalta a hivatalos sajtó. Az egykori diktátort 1989 decemberében a Temesvárról indult, majd országossá terebélyesedett népfelkelés napjaiban egy rögtönítélő katonai bíróság döntése alapján feleségével, Elenával együtt kivégezték.