Főesélyessé nyilvánították a Kolozsvári CFR-t – Becali megfékezné a „magyarokat” a centenárium évében

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. február 02., 09:21

Tovább nőttek a Kolozsvári CFR bajnoki esélyei az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, amely a téli szünet után a 23. fordulóval folytatódik hétvégén.

Náluk a labda. A Kolozsvári CFR a Liga 1 éléről várja a folytatást Fotó: Facebook/Fotbal Club CFR 1907 CLUJ-NAPOCA

Lezárult a téli szünet a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, ahol a 23. fordulóval folytatódik hétvégén az alapszakasz. A mezőnyben már biztos felsőházi rájátszásba jutó Kolozsvári CFR listavezetőként főesélyessé vált több fogadóirodánál is, hiszen amellett, hogy már ősszel bivalyerős védelemmel nehezítette meg ellenfelei feladatát,

az elmúlt hetekben a támadását is „feltunningolta” a Viitorul és az Astra gólkirályainak átigazolásával.

Előbbitől, mint ismeretes, George Ţucudeant, utóbbitól pedig Alexandru Ioniţát szerezte meg, de a Dinamo 19 éves támadó középpályása, Valentin Costache, továbbá Mihai Bordeianu (Botoșani) és Gilvan Souza Correa (Atlético Goianiense) is a fellegváriakhoz szerződött. Az edzőtábor barátságos mérkőzései közül egyiket sem veszítették el, ráadásul hat találkozó során mindössze egyetlen gólt kaptak.

Becali etnikai meccse

Ez viszont cseppet sem bizonytalanította el a fő kihívónak számító FCSB tulajdonosát, George Becalit, aki csütörtökön a ProX sportcsatornán fakadt ki, amiért szerinte

a centenáriumi évben a magyarok kétségbeesetten bajnokok akarnak lenni Romániában”.

„De én, Becali szertefoszlatom az álmaikat. Nem is fogják megközelíteni. Ne higgyék, hogy Románia centenáriumi évében a játékvezetők még segíteni fogják” – fogalmazott a piperai üzletember.

A vehemens nyilatkozaton túlmenően persze a CFR-től két ponttal lemaradó bukaresti piros-kékek kerete már a bajnokság őszi idényében is az egyik legerősebb volt a Liga 1-ben. Többen is távoztak télen, de a csapat leginkább a Prágai Spartához igazolt Niță kapus elveszését érezheti meg. A három új érkező – Găman, Moruțan, Tănase – beépítése a keretbe nem okozott gondot Nicolae Dică vezetőedzőnek, aki továbbra is megengedheti magának azt a „luxust”, hogy konkurenciát teremtsen az adott posztokon.

A riválisok közül azonban a dobogó harmadik fokán telelő Craiovánál úgy vélik, hogy a hálóőr eladásával az FCSB lemondhat a bajnoki címről, szerintük mostantól a CFR van „pole pozícióban”, ők pedig a második helyre esélyesek.

Az oltyánok egyébként csak két játékost cseréltek a télen, de a mögöttük felsorakozó sűrű mezőnyben – sorrendben az Astra, a Botoșani, a Viitorul, a Dinamo és a Iași pályázik felsőházi rájátszásra a 4–8. helyről – sem volt drasztikus vándorlás. Azért a Dinamo értékes futballistákat veszített el, miközben helyükre Nistor (a CFR-től), Popa (Botoșani), Popescu (Voluntari), Olteanu (Voluntari), Monroy (Petah Tikva) és Pesici (Hajduk) érkezett utánpótlásként. Szerették volna Gabriel Torjét is leigazolni, de csütörtök délutánig nem derült ki, hogy az orosz Akhmat Grozny által a Karabuksporhoz kölcsönadott futballista szerződését felbontották-e.

A címvédő konstancai együttest edző Gheorghe Hagi eközben a téli szünetben visszavásárolta fiát, Ianist a Fiorentinától, az Astra pedig egyebek mellett Laurențiu Buș (Botoșani) és Vera (CFR) szolgálataira számít a folytatásban. A téli átigazolási szezonban egyébként eddig a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK volt a legaktívabb, a többi klub átlagban 4-5 játékost cserélt a keretében.

Felkészült a Sepsi OSK a folytatásra

A kéthetes antalyai edzőtáborban készülő Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK Ploiești-en fogadja pénteken a Temesvári Polit a Liga 1 alapszakaszának 23. fordulójában.

Eugen Neagoe, a Spsi OSK trénere (balra) szerint jobban fest a keret, mint a téli szünet előtt Fotó: Sánta Imre

Eugen Neagoe vezetőedző elégedetten értékelte törökországi összetartásukat, de azt persze nem bánta volna, ha a bajnokság folytatásáig még lett volna ideje tovább dolgozni a csapategységen.

Nem panaszkodom és nem is keresek kifogásokat, de szerettem volna még két-három hét felkészülési időt, hiszen jelenleg tizenkét új játékossal rendelkezünk.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem állunk készen az első meccsre. A fiúktól is az kértem, hogy minél hamarabb megértsék az elképzeléseinket és az elvárásainkat. Szerintem ez megtörtént, hiszen értelmesek, jó képességűek, közülük néhányan pedig nagy tapasztalattal rendelkező játékosok” – fogalmazott a szakember.

Megjegyezte, már most „jobban fest” a keret, mint a téli szünet előtt, mert – köszönhetően a klubvezetésnek – a kiszemelt futballisták többségét sikerült leigazolniuk. Minden poszton lehet találni újdonságot, hiszen utolsóként a 28 éves Victor Rîmniceanu, a Viitorul volt kapusa is csatlakozott a háromszéki piros-fehérekhez, illetve a 27 éves Nick Rosst is tesztelték, aki korábban a skót élvonalban szerepelt támadó középpályásként. A klub sportmenedzsere, Bokor János szerint még egy középpályásra lenne szükségük, de arról majd az edző fog döntetni az első forduló után.

Megerősítettük a keretünket az előttünk álló mérkőzésekre. Egyéniséggel rendelkező játékosokat hoztunk, olyanokat, akik egészen biztosan segítségünkre lesznek, hogy elérjük célunkat és megmeneküljünk az élvonalból való kieséstől”

– mondta. Hozzátette, az elmúlt időszakban Emilian Doha kapusedző és Marius Dima erőnléti edző is csatlakozott a szakmai stábjukhoz, akik szintén pluszerősítést jelentenek az együttes szempontjából.

Azt a sportmenedzser és az edző is sajnálatosnak tartja, hogy hazai meccseiket még mindig nem rendezhetik saját, városi stadionjukban. Neagoe reméli, hogy „száműzetésük” alatt is számíthatnak majd támogatásra. „Nagy szükségük van a szurkolókra, végső soron értük játszunk. Szeretném, ha péntek este Ploiești-en is mellettük lennének” – közölte a szakember.

Edzőváltás csak a Bukaresti Juventusnál volt, amelyik Marius Baciura bízta a sereghajtóként jegyzett együttesét. A háromszékiek pénteken 18 órától Ploiești-en fogadják az élmezőnyből lecsúszó Temesvári Poli együttesét, majd pedig Viitorul–Astra ragadót rendeznek 20.45-től. Szombaton Voluntari–Iași (18 óra), Medgyes–FCSB (20.45), vasárnap Botoșani–Juventus (18), Dinamo–Craiova (20.45), hétfőn pedig CFR–Chiajna (20.45) párosítás szerint játszanak a 23. fordulóban.

A Liga 1 állása:

1. Kolozsvári CFR 22 15 4 3 35–12 49
2. FCSB 22 14 5 3 45–14 47
3. CSU Craiova 22 12 7 3 36–23 43
4. Astra Giurgiu 22 10 7 5 31–21 37
5. FC Botoșani 22 10 5 7 26–23 35
6. FC Viitorul 22 10 4 8 29–19 34
7. Bukaresti Dinamo 22 10 4 8 31–22 34
8. Jászvásári Poli CSM 22 8 6 8 27–29 30
9. Temesvári ACS Poli 22 6 8 8 18–30 26
10. FC Voluntari 22 6 7 9 21–25 25
11. Concordia Chiajna 22 7 3 12 29–29 24
12. Medgyesi Gaz Metan 22 2 9 11 10–32 15
13. Sepsi OSK 22 4 3 15 13–40 15
14. Bukaresti Juventus 22 1 6 15 12–44 9