Bírálja Dodon a Romániával „egyesülő” moldovai településeket

Balogh Levente 2018. február 01., 15:51

Keményen bírálta Igor Dodon moldovai elnök azokat a moldovai településeket, amelyek jelképes egyesülési nyilatkozatot fogadtak el Romániával.
 

Fotó: Facebook/Igor Dodon

A Moszkva-barát politikus arra reagált, hogy az elmúlt napokban Moldva és Havasalföld 1859-es egyesülésének évfordulója alkalmából a Pruton túli ország hét településének önkormányzata is olyan nyilatkozatot fogadott el, amelyben szimbolikusan kinyilvánítják az egyesülési szándékot Romániával.

{K1}

„A leghatározottabban elítélem egyes moldova köztársaságbeli települések vezetőinek akcióit, de az olyan intézmények érdektelenségét, figyelmetlenségét vagy akár rosszhiszeműségét is, mint az Információs és Biztonsági Szolgálat vagy a belügyminisztérium, a legfőbb ügyészség, amelyeknek fel kellene lépniük az ilyen megnyilvánulások ellen" – szögezte le az államfői hivatal egy szerda esti közleményben.

Az elnök leszögezte: az ilyen akciók állam-, nép- és alkotmányellenesek.

Ezért az elnök felszólította a kormányt, a parlamentet és az illetékes intézményeket, hogy lépjenek fel az ilyen destruktív intézkedések ellen a lehető legzárosabb határidőn belül, ítéljék el őket, és az ország törvényeinek megfelelően vonják felelősségre mindazokat, akik vétkesek az ilyen akciók megszervezésében és lebonyolításában, de azokat is, akik az ország intézményei részéről nem figyeltek oda ezekre a határozatokra.

Egy ilyen jellegű megnyilvánulás ellen a világ bármely országában, beleértve a szomszédos Romániát is, a lehető legkeményebben lépnek fel, és a moldovai intézményeknek is így kellene eljárniuk”

– szögezte le Dodon, hozzátéve: államfőként mindent megtesz, hogy megóvja Moldova 700 éves államiságát. Az elnök egyben a Legfelsőbb Biztonsági Tanács összehívását is kezdeményezte.

Vita az alkotmánymódosításról

A moldovai kormány bejelentette, támogatja azt a kezdeményezést, miszerint az ország alkotmányába foglalják bele Moldova európai integrációs törekvéseit. A kabinet szerdán véleményezte kedvezően a Demokrata Párt erre vonatkozó indítványát, amelynek értelmében az alaptörvény preambulumát és első cikkelyét kiegészítenék az európai integrációs törekvések hangsúlyozásával. Igor Dodon államfő ugyanakkor leszögezte: ellenzi a módosítást, ezért államfői minőségében meg fogja azt akadályozni, mivel provokációnak és a moldovai társadalom megosztására tett kísérletnek tekinti.