Bukarestben és Budapesten is fellép a Massive Attack

Gyergyai Csaba 2018. február 01., 14:57

A modern elektronikus könnyűzene egyik legnagyobb hatású csapata, a brit Massive Attack június 21-én a bukaresti Római Arénákban, 23-án pedig a budapesti Papp László Sportarénában koncertezik. A zenekar mindkét helyszínre nyolc év után tér vissza.

Fotó: Facebook/Massive Attack

Az 1987-ben Bristolban alakult Massive Attack különleges, hiphop, funk, dub és R&B elemekkel sűrűn átszőtt, belassult elektronikus zenéje nagyon hamar hatalmas sikert aratott. A kilencvenes évek elejére az általuk életre hívott egyedi hangzásból született meg a trip-hop sokrétű zenei világa.

A Robert Del Naja, Grant Marshall és Adrian Thaws által alkotott formáció 1991-ben megjelent, Blue Lines című album után a három évvel későbbi Protection a negyedik helyig kúszott fel a brit albumlistán, majd a következő kettő – már a szólópályára lépett Tricky nélkül –, az 1998-as Mezzanine és a 2003-as 100th Window már vezette a listákat.

Olyan hatalmas slágerek születtek ezekben az években, mint az Unfinished Sympathy, a Protection, a Teardrop vagy az Angel.

Az ötödik, ez idáig utolsó albumon, a 2009-ben megjelent Heligolanden olyan világhírű vendégek szerepeltek, mint Damon Albarn, a Blur frontembere, Hope Sandoval, Martina Topley-Bird, Guy Garvey, az Elbow énekese és visszatért a korábban bevált partner, Horace Andy reggae-legenda is.
Az elmúlt években Robert Del Naja zenekarvezető filmekhez készített zenét (Trouble In The Water, 44 inch Chest, In Prison My Whole Life, Gomorra).

Az elmúlt években egyébként Del Naja nem csak a Massive Attack tagjaként került be a hírekbe. Két évvel ezelőtt egy brit oknyomozó újságíró arról írt egy átfogó cikket, hogy a világ leghíresebb, inkognitóban alkotó graffiti-művésze, Banksy valójában nem más, mint Robert Del Naja, aki köztudottan graffitisként kezdte a pályafutását Bristolban. Az énekes persze mindezt tagadta, az újságíró elméletét azonban később többen is megerősítették, az igazságra azonban nem derült fény.

A Massive Attack legutóbb 2016-ban jelentkezett két kislemezzel, a Ritual Spirit című, négy számot tartalmazó kiadványon több mint húsz év után Tricky is beszállt a zeneírásba. A Massive Attack előzenekara mindkét koncerten a skót Young Fathers lesz, amely alternatív elektronikából táplálkozó, egyedi popzenét játszik.