Mihai Tudose exkormányfő bocsánatot kért az „akasztásos” kijelentéséért

Krónika 2018. február 01., 11:52

Nyilvánosan bocsánatot kért Mihai Tudose volt kormányfő a magyar autonómiatörekvésekkel és a zászlóhasználattal összefüggésben tett „akasztásos, fellógatós” kijelentéséért. Az RMDSZ elfogadta a gesztust, sajnálkozva, hogy az ellenzék nem foglalt állást.

Fotó: Gov.ro

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak (CNCD) tett ígéretének megfelelően a két héttel ezelőtt lemondott miniszterelnök a közösségi oldalán követte meg mindazokat, akiket megsértett nyilatkozatával.

„Ezúton is nyilvánosan bocsánatot kérek bármilyen közösségtől vagy kisebbség tagjaitól, akik sértve érezték magukat gyűlöletkeltésre vagy erőszakra való felbujtásként értelmezett nyilatkozatomat. Ez az értelmezés nincs összhangban az én értékeimmel és elveimmel, amelyek a közösségek közötti párbeszéden és tiszteleten alapszanak, és amelyek mentén fel kívánok lépni az intolerancia és gyűlöletkeltés ellen” – olvasható Mihai Tudose Facebook-bejegyzésében.

A szociáldemokrata politikus hozzátette, a történtek nyomán levonta a tanulságot, miszerint nagyobb figyelmet és szigorúságot kell tanúsítania a nyilvános állásfoglalásaiban annak érdekében, hogy ne adjon teret olyan értelmezéseknek, amelyekkel maga sem ért egyet.

A volt miniszterelnök – akárcsak korábbi nyilatkozatában – ezúttal is azt állította, hogy kijelentésével „mindössze” a törvény betartatásának szükségességére és az erre hivatott helyi hatóságok felelősségére utalt az állam hivatalos jelképeinek használatával kapcsolatban.

Az RMDSZ az exkormányfő állásfoglalásának közzétételét követően bejelentette, elfogadja Mihai Tudose bocsánatkérését, aki bár késéssel és az Országos Diszkriminációellenes Tanács felszólítására, de az egymás iránti kölcsönös tisztelet hangsúlyozva, nyilvánosan elnézést kért a közösségtől akasztásos mondata miatt. „Sajnálatos ugyanakkor, hogy az ellenzéki pártok politikusai közül továbbra sem határolódott el senki más az elfogadhatatlan kijelentéstől” – közölte a szövetség.

A Szociáldemokrata Párton (PSD) belüli hatalmi harcok miatt lemondatott Mihai Tudose nagy felháborodást kiváltó mondata a Realitatea hírtelevízió január 10-i műsorában hangzott el, amikor az erdélyi magyar pártok közös autonómianyilatkozatáról kérdezték. Tudose egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a kezdeményezéshez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy „ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) kedden meghallgatta a volt miniszterelnököt az ügyben, és nyilvános bocsánatkérésre szólította fel, aki erre ígéretet tett.

{K1}