Prioritásként kezelik, mégis késik a regionális kórházak megépítése

Kőrössy Andrea 2018. február 01., 12:30

A Kolozsvárra, Jászvásárra és Craiovára tervezett három regionális kórház megépítését, valamint a rezidens orvosok helyzetének megoldását tekinti prioritásnak Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

Sorina Pintea Fotó: Facebook/Pintea Sorina

A tárcavezetői kinevezése előtt a nagybányai megyei kórházat vezető Pintea bukaresti mandátuma első sajtótájékoztatóján az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint úgy fogalmazott: „az embereknek szükségük van” a regionális kórházakra, „meg kell építenünk ezeket”. Rámutatott: Kolozsvárt jobban ismeri, mivel „közelebb van Nagybányához”, de meggyőződése, hogy Jászvásáron és Craiován is nagy szükség van az intézményekre.

Pintea ugyanakkor arra is ígéretet tett, hogy az ország összes megyei kórházába el fog látogatni felmérni a körülményeket,

„mert az emberek gyakran panaszkodnak, és sajnos legtöbbször jogosan, de úgy gondolom, hogy csak akkor tudunk közösen megoldást találni, ha mindezt a saját szememmel látom” – magyarázta az egészségügyi miniszter. A tárcavezető szeretné, ha a helyi hatóságok – amelyek hatáskörébe tartoznak a megyei kórházak – nagyobb önállóságot kapnának, továbbá arra is kitért, hogy az érintettek legtöbbször a pénzhiány miatt elégedetlenek, de szerinte „pénz nélkül is sok mindent véghez lehet vinni”.

A rezidens orvosok helyzetével kapcsolatban azt nyilatkozta: sokat gondolkodott a témán, amelyről a továbbiakban egyeztetni fog a kormánytagokkal, illetve a miniszterelnökkel.

Sorina Pintea ezenkívül az egészségügyi rendszerben befagyasztott állások problémáját is „átgondolná”. Fontosnak tartja továbbá a rendszerben uralkodó mentalitás megváltoztatását, szerinte ugyanis rendkívül problémás, hogy „a páciensek ellenségként tekintenek a kórházra és fordítva”. „A pácienseknek bizalommal kellene a kórházakhoz fordulniuk, az intézmények alkalmazottainak pedig tudatában kellene lenniük annak, hogy azért vannak ott, hogy gondját viseljék a betegeknek. Nem tudom, hogy képes leszek-e megváltoztatni ezt a mentalitást, de megpróbálom” – fogalmazott a konkrétumokba nem bocsátkozó Sorina Pintea.

A miniszter egyébként bízik benne, hogy mandátuma hosszú távra szól, hiszen részt vett a kormányprogram kidolgozásában is, amelyet ugyanakkor csak úgy jellemzett, hogy abban „sok dolog szerepel”.

Kedden egyébként Viorica Dăncilă miniszterelnök beszélt arról, hogy a három regionális kórház kivitelezése késésben van. A kormányfő azt ígérte, egy hónapon belül az illetékes miniszterekkel elemzik a helyzetet, és megoldást találnak a problémákra. Florian Bodog volt egészségügyi miniszter még tavaly nyáron biztosította arról Corina Creţu európai uniós biztost, hogy minden szükséges lépést megtesznek annak érdekében, hogy 2018-ban minél hamarabb elkezdődhessen a három regionális kórház építése. Mihai Tudose volt kormányfő leszögezte, hogy 2017 végéig lebonyolítják a közbeszerzési eljárást, erre viszont azóta sem került sor.