Utolsó helyen szerepel a romániai egészségügyi rendszer az európai rangsorban

Kőrössy Andrea 2018. február 01., 10:47

Egész Európában a romániai egészségügyi rendszer volt a leggyengébb 2017-ben az évente kiadott Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (Euro Health Consumer Index) elnevezésű felmérés szerint.

Fotó: Pál Árpád

A páciensek jogait és tájékoztatási szintjét, a rendelőkben eltöltött várakozási idő hosszát, a megelőző kampányokat, a gyógyszerkészletet és a kezelési eredményeket figyelembe vevő felmérés alapján

Romániát immár olyan országok is megelőzik, mint Bulgária, Albánia, Macedónia és Montenegró.

Ez arra enged következtetni, hogy a hazai egészségügyi ellátás az elmúlt években csak romlott – számolt be a Digi24 hírtelevízió. A 2017-re vonatkozó összeállításban Románia a 34 országot tartalmazó lista utolsó helyén van, míg az elsők között Dánia, Svédország és Hollandia szerepel. A felmérésben maximálisan elérhető 1000 pontszámnak Románia a felét sem szerezte meg, mindössze 439 pontig sikerült eljutnia, ehhez képest a listavezető Hollandiának sikerült 924 pontot szereznie.

Románia ugyanakkor az utolsók között szerepel az egy főre jutó egészségügyi költségek tekintetében is, csak Lettországot, Montenegrót, Macedóniát és Albániát sikerült megelőznie e téren.

Vlad Mixich egészségügyi politikai szakértő, az Országos Gyógyszerügynökség volt alelnöke a Digi24-nek azt nyilatkozta: a helyzet javítása érdekében mindenekelőtt a háziorvosi rendszert kellene fejleszteni, ez ugyanis már rövid távon a kórházi ellátások számának csökkenéséhez vezetne. Szerinte ugyanakkor jóval nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a megelőzésre, ehhez a lakosság széles körű és rendszeres tájékoztatására lenne szükség főként a falvakban.

Az európai szintű felmérésben ugyanakkor Románia az elsők között szerepel a kórházi fertőzések gyakorisága, a csecsemőhalandóság, valamint az onkológiai és szívérrendszeri megbetegedések okozta halálesetek számának tekintetében.

Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Indexben egyébként Románia már tavaly is az utolsó helyen szerepelt, míg két évvel ezelőtt a vizsgált 35 országból a 32. helyet foglalta el. Különben Magyarország is meglehetősen hátul szerepel a 2017-es évre vonatkozó listán, a 30. helyig jutott el 584-es pontszámmal.

A bécsi kereskedelmi kamara eközben arról közölt statisztikát, hogy 2017-ben megkétszereződött az osztrák kórházakban kezelt román állampolgárok száma a megelőző évhez képest.

Az osztrák magánkórházakban négyezer, míg az állami intézményekben 12 ezer román állampolgár fordult meg tavaly – az egészségügyi turisták közel 250 millió eurót költöttek a külföldi kivizsgálásokra és kezelésekre.

A kimutatásban az is szerepel, hogy az Ausztriában ellátást igénylő román állampolgárok többsége, 60 százaléka, korszerű onkológiai kezelésben részesült. Az osztrák állami és magánkórházak által nyújtott szolgáltatások mintegy 25 százalékát egyébként külföldi állampolgárok veszik igénybe.