Körözi a rendőrség az Uioreanut megvesztegető Ioan Bene üzletembert

Hírösszefoglaló 2018. február 01., 10:20

Körözi a rendőrség Ioan Bene üzletembert, akit szerdán a Kolozs Megyei Ítélőtábla letöltendő börtönbüntetésre ítélt ugyanabban az ügyben, amelyben a volt megyei tanácselnök, Horea Uioreanu ellen is jogerős ítélet született letöltendő szabadságvesztésre.

Illusztráció

Horea Uioreanut, a Kolozs Megyei Tanács volt elnökét és az ügyben szintén elítélt Vasile Păgăcean üzletembert szerdán a szamosújvári börtönbe szállították, miután Uioreanut vesztegetés elfogadása, magánokirat-hanisítás és pénzmosásra tett kísérlet miatt jogerősen 6 év és és 4 hónap szabadságvesztésre, Păgăceant pedig megvesztegetésért 3 év börtönre ítélte a táblabíróság.

Ugyanabban az ügyben Ioan Bene üzletembert szintén 6 év és 4 hónap szabadságvesztésre ítélték, de mivel tartózkodási helye ismeretlen, a rendőrség nyomoz utána, írta az Agerpres.

A bírósághoz közel álló források szerint felmerült a gyanú, hogy Ioan Bene nincs már Romániában, ezért várhatóan nemzetközi elfogatóparancsot fognak kiadni a nevére.

Uioreanut 2016. május 12-én alapfokon 6 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte a Kolozs megyei törvényszék. A szerdai jogerős döntés két hónappal rövidebb börtönbüntetést szab meg, és bizonyos jogoktól való eltiltásról is rendelkezik.

{K1}

Horea Uioreanut 2014-ben vette őrizetbe, majd helyezte előzetes letartóztatásba az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vesztegetés elfogadása, magánokirat-hamisítás és pénzmosásban való bűnrészesség miatt.

A vádirat szerint a Kolozs Megyei Tanács elnökeként 693.224 lejt kért és ebből 134.500 lejt át is vett Vasile Păgăcean üzletembertől, akinek cserébe önkormányzati megrendeléseket biztosított.

Tavaly decemberben egy másik ügyben jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Uioreanut nem a nyilvánosságnak szánt információk felhasználására való felbujtás miatt.