Tudose bocsánatkérésre készül? – a diszkriminációellenes tanácsnál magyarázkodott a volt kormányfő

Krónika 2018. január 31., 17:21

Nyilvános bocsánatkérésre szólította az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Mihai Tudose volt kormányfőt elhíresült „akasztásos, fellógatós” kijelentése miatt.

Mihai Tudose Fotó: Gov.ro

Asztalos Csaba, a testület elnöke a Marosvásárhelyi Rádiónak elmondta, kedden meghallgatták a tisztségéről két héttel ezelőtt lemondott egykori miniszterelnököt, akinek nyilatkozata kapcsán hivatalból indított eljárást a CNCD. Mint ismeretes, Tudose egy bukaresti hírtelevízió műsorában a magyar autonómiatörekvések kapcsán úgy fogalmazott: ugyanaz lesz a válasza, mint amikor zászlót próbáltak kitűzni, és amikor ő világossá tette, hogy „ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.

Asztalos Csaba közölte, a szociáldemokrata politikus meghallgatása során azzal védekezett, hogy nem a székelyek felakasztására gondolt, hanem azokra a tisztségviselőkre, akik a törvény betartásáért felelnek a Székelyföldön.

Miután a CNCD elnöke közölte vele, hogy kijelentése nem volt helyénvaló, és nyilvánosan bocsánatot kell kérnie, Mihai Tudose megígérte, hogy ezt a következő napokban megteszi.

Mint ismeretes, az exkormányfő nyilatkozata hatalmas felháborodást váltott ki a romániai magyarság körében, valamint a budapesti kormány részéről. A kijelentéstől előbb Tudose utódja, Viorica Dăncilă, majd Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is elhatárolódott, más román politikus azonban nem kommentálta a kirohanást.

Ezzel egy időben ezerlejes pénzbírsággal sújtotta a diszkriminációellenes tanács (CNCD) az egyik román újságírót amiatt, hogy galléros páviánhoz hasonlította Viorica Dăncilă kormányfőt.

{K1}