Szilágyi Zsolt EMNP-elnök a Dăncilă-kormányról: új esély, régi hibák

Krónika 2018. január 31., 16:36

Az Erdélyi Magyar Néppárt vezetője nem lát esélyt arra, hogy a beiktatott új román kormány hosszabb életű legyen, mint az előzőek voltak, és úgy véli, az RMDSZ egy biankó csekket adott a kabinetnek.

Szilágyi Zsolt és Zatykó Gyula Fotó: EMNP

Az RMDSZ újra egy biankó csekket adott a kormánynak, amikor feltételek nélkül támogatták azt, annak ellenére, hogy korábban kritikát fogalmaztak meg a kormányprogrammal kapcsolatban – jelentette ki Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján. Mint mondta,

a néppárt álláspontja továbbra is az, hogy a kormány támogatását feltételekhez kell kötni.

Egyebek mellett rendezni kell az autópályák ügyét, a visszaszolgáltatásokat, a nyelvi jogi és a szimbólumhasználattal kapcsolatos kérdéseket is – mutatott rá Szilágyi. „Mindannyiunk számára világos: Erdélyt az itt élő románokkal és magyarokkal együtt diszkrimináció éri, amikor megpróbálják gazdaságilag és infrastrukturálisan is ellehetetleníteni. Épp ezért szeretettel várjuk Viorica Dăncilă kormányfőt Erdélybe, hogy személyesen is felmérje a régió állapotát” – mondta a néppárt elnöke.

Az Erdélyi Magyar Néppárt vezetője nem lát esélyt arra, hogy a beiktatott új román kormány hosszabb életű legyen, mint az előzőek voltak. „Új kormány, régi arcok, új esély, régi hibák. Bár a miniszterelnök személye a kormányválságot követően változott, a kormány tényleges vezetője ugyanaz maradt: Liviu Dragnea.

Ki kell jelentenünk: a kormányon belüli káosz az országon belüli káoszhoz vezetett”

– fogalmazott Szilágyi Zsolt.

Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke továbbá elmondta: a kormányprogram legnagyobb vesztese Erdély, miközben épp ez a régió az ország gazdasági motorja. „A Bors–Brassó-autópályának nyoma sincs, és ez súlyosan veszélyezteti az erdélyi befektetések sikerét. Jól látható, hogy a jelentősebb erdélyi városokat ki akarják hagyni az autópályák hálózatából. Ezen áldatlan állapotot a néppárt már korábban – figyelemfelkeltő tüntetéssel – is jelezte, érdemi előrelépés azonban nem történt. A különböző törvénymódosítások adó- és pénzügyi zavart okoztak, melyek szintén a gazdaság destabilizálásához vezethetnek, összességében pedig elmondható: az új kormány is magára hagyta Erdélyt" – jelentette ki Zatykó Gyula.