Ezerlejes bírság a Dăncilával összefüggésben tett páviános hasonlat miatt

Krónika 2018. január 31., 14:54

Ezerlejes pénzbírsággal sújtotta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) az egyik román újságírót amiatt, hogy galléros páviánhoz hasonlította Viorica Dăncilă kormányfőt.

Fotó: Agerpres

A Hotnews hírportál beszámolója szerint a testület tagjai egyhangúlag döntöttek Cristian Tudor Popescu publicista büntetése mellett. Ugyancsak ezer lejes bírságot kapott Cosmin Prelipceanu, a Digi24 hírtelevízió főszerkesztője, mivel műsorvezetőként semmilyen reakciója nem volt meghívottja kijelentésére.

A diszkriminációellenes tanács úgy ítélte meg, hogy a hasonlat zaklatásnak számít, és sérti a méltósághoz való jogot.

A két újságíró cselekedete túllép a véleménynyilvánítás szabadságán” – szögezte le a testület.

Cristian Tudor Popescu publicista a Digi 24 hírtévé január 16-ai műsorában úgy nyilatkozott, hogy a miniszterelnöki tisztségre jelölt Viorica Dăncilă hajviselete a galléros páviánéhoz hasonlít. A CNCD vizsgálódásának beindítását követően az érintett úgy vélekedett, hogy a tanács elhamarkodottan igyekezett következtetések levonására, és nem dokumentálódott megfelelően. Az ismert publicista cáfolta, hogy majomféléhez hasonlította volna a kormányfőt, szerinte a megjegyzése mindössze „esztétikai természetű" volt, amely nem vonatkozott Viorica Dăncilă fizikai kinézetére.