Lemondtak a kormányőrség szolgálatairól a Dăncilă-kabinet tagjai

Krónika 2018. január 31., 14:17

Lemondott a miniszterelnök a kormányőrség (SPP) szolgálatairól, miután Liviu Dragnea PSD-elnök bírálta az állami szerv vezetőjét.

Fotó: Facebook/Serviciul de Protecţie şi Pază

Viorica Dăncilă a kabinet szerdai ülésének elején azt mondta, már hétfő este értesítette a kormányőrséget arról, hogy nem tart igényt a szolgálataira. „Értesüléseim szerint a kormány többi tagja is ugyanígy döntött” – tette hozzáa hivatalába hétfőn beiktatott kormányfő.

A miniszterelnök ugyanakkor megjegyezte, „nincs semmiféle problémája” sem a kormányőrség tisztjeivel, sem magával az intézménnyel.

Nem én vagyok az egyetlen közméltóság, aki így dönt” – nyomatékosította Dăncilă.

Az Agerpres hírügynökség emlékeztet: az ügy háttere, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea egy hétfő esti televíziós műsorban azt nyilatkozta, a SPP vezetője, Lucian Pahonţu „a kelleténél jobban beleártja magát a politikába”. „Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes több nyilvános eseményen és az országos végrehajtó bizottság ülésein is mondta, hogy egy jó barátján keresztül Pahonţu azt üzente neki, engem valamikor március körül kivégeznek, ő meg tartsa távol magát tőlem, őt védeni fogják, és az is lehet, hogy ő lesz a párt új elnöke” – fogalmazott Dragnea.

Ezt követően olyan információk jelentek meg a sajtóban, miszerint Viorica Dăncilă és az általa vezetett kormány tagjai lemondanak a hazai és külföldi védett vezetők biztonságának szavatolására hivatott kormányőrség szolgálatairól.