Panaszkodnak az önkormányzatok a kormánytámogatások hiánya miatt

Bíró Blanka 2018. január 31., 16:00

Egyre nehezebben tudnak gazdálkodni az önkormányzatok a kormánytámogatásokból. Korodi Attila képviselő szerint egyéni megoldásokkal próbálják pótolni a hiányosságokat.

Fotó: Barabás Ákos

Tavaly 770 ezer lejt kapott Bodok önkormányzata a személyi jövedelemadó visszaosztásából, idén viszont egy lejt sem, ilyen körülmények között az sem kizárt, hogy kénytelenek lesznek éjféltől hajnalig lekapcsolni a közvilágítást – mondta el a Krónikának Fodor István polgármester. Rámutatott, még a kilencvenes évek elején fordult elő, hogy az éjjeliőr éjfélkor lekapcsolta a közvilágítást, majd hajnali ötkor gyújtotta meg újra az utcai lámpákat, a reggel hét órakor érkező polgármester pedig újra kikapcsolta.

„Valószínű újra vissza kell vezessük ezt a rendszert, mert nem lesz pénzünk elektromos áramra” – állapította meg keserűen a községvezető.

Fodor István elmondta, augusztus végéig van fedezetük a hivatal alkalmazottainak fizetésére, attól tart, hogy a különböző pályázataik önrészére félretett pénzhez kell nyúljanak, hogy a béreket kiadják.

„A kormány arra kényszeríti az önkormányzatokat, hogy ne tervezzenek, ne fejlesszenek. Huszonnyolc éve várom, hogy jobb lesz, és most még rosszabb” – szögezte le Fodor István, aki huszonnyolc éve áll a háromszéki nagyközség élén.

Bodoknak jelenleg két pályázata van folyamatban, Leader program révén is szerettek volna egy multifunkcionális gépet vásárolni, de ha nem lesz pénzük önrészre, kénytelenek lesznek lemondani a terveikről. Bodok egyedüli romániai településként a nemzetközi fogathajtó-versenyek naptárában is szerepel, A kategóriás világbajnoki kvalifikációra alkalmas versenyeket szerveznek, de erre is pénz kell.

„Volt jobb, de volt rosszabb helyzet is” – mondta el megkeresésünkre Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője.

Hozzátette, egyelőre a 2016-os sarokszámokkal dolgoznak, az alapján kapják a finanszírozást az önkormányzatok, ám a nyári költségvetés-kiegészítésre már összesítik a tavalyi számokat, és az alapján pótolják a működésre szánt pénzt. Az igaz, hogy az önkormányzatok a költségvetési törvény értelmében a tavaly félretett pénzek, vagyis a tartalék felét be kell majd tegyék a működési költségekhez, mondta a politikus, ám hozzátette, ha egy- egy község bajba jut, próbálnak egyéni megoldásokat találni.