Grecsó Krisztián ismét Nagyváradra látogat

Krónika 2018. február 01., 08:31

Tíz év alatt harmadízben látogat Nagyváradra a Törzsasztal sorozat vendégeként Grecsó Krisztián író, költő, akivel pénteken, 18 órától találkozhatnak az olvasók a Teleki utcai Illyés Gyula könyvesboltban.

A szerzőt Harminc év napsütés című legújabb novelláskötetéről kérdezi beszélgetőtársa. „Vajon a család jelentheti-e nekünk az otthont az időben, vagy minden alkalommal újra meg kell küzdenünk ezért az otthonosságért?

Grecsó Krisztián történetei legszemélyesebb emlékeinket idézhetik fel: a nagymamákkal töltött nyarakat, a szabálytalan karácsonyestéket, az önálló élet első bizonytalan lépéseit, a hosszú vágyakozásokat és a rövid találkozásokat.

A szerzővel ismerős terepen barangolhatunk, mégis minden más. A falu és város közötti kulturális váltások megélése, a helyekhez és helyzetekhez való visszatérés ambivalenciája most is ott van az írásokban, de mindent közelről látunk, így a történetek egyszerre komikusak és drámaiak.

A Harminc év napsütés – az író első tárcanovella-gyűjteménye – olyan, mint egy varázslatos kalendárium, benne a generációk közötti kommunikáció lehetőségei és lehetetlenségei, a velünk élő múlt kiismerhetetlen történetei” – fogalmaz a kötet ismertetője.

Az új mű mellett a pénteki találkozón kedvezményes áron megvásárolhatók Grecsó Krisztián további könyvei is: Tánciskola (regény), Megyek utánad (regény), Isten hozott (regény), Jelmezbál (Egy családregény mozaikja), Mellettem elférsz (regény), valamint a Pletykaanyu (elbeszélések) újabb kiadása.