Trump kongresszusi beszéde után befellegzett a vízumlottónak

Hírösszefoglaló 2018. január 31., 11:45

Kongresszusi beszédében Donald Trump amerikai elnök sürgette a vízumlottó gyakorlatának felszámolását, s helyében „érdemeken alapuló” bevándorlást szorgalmazott,

Republikánus képviselők tapsolnak az amerikai elnöknek kongresszusi beszéde után

A törvényhozás két háza előtt kedden megtartott évértékelő beszédében az amerikai elnök újfent bírálta a vízumlottó rendszerét, mondván, hogy legalább két terrorista ennek köszönhetően jutott be az Egyesült Államokba az elmúlt időszakban. (Az 1990-ben megalkotott, 1995-ben működésbe lépett rendszer célja, hogy biztosítsa az Egyesült Államokba érkező bevándorlók egyenletesebb eloszlását, származási országok szerint).

Trump állást foglalt a családegyesítés címén zajló bevándorlás ellen is, kivételként említve ugyanakkor a házastársak és kisgyermekek esetét. A javaslatcsomagot Trump úgy jellemezte, mint „amely révén senki sem kapja meg mindazt, amit akar, de országunk megkapja a számára létfontosságú reformokat”.

Trump úgymond „tisztességes kompromisszumot” ajánlott a bevándorlás reformjának ügyében a kongresszus ellenzéki, demokrata tagjainak abban a reményben, hogy elnyeri támogatásukat a szükséges törvények megszavazásához.

Mint mondta, lehetőség van arra, hogy „az állampolgársághoz vezető utat” teremtsenek 1,8 millió olyan ember számára, akiket gyermekként illegálisan vittek be az Egyesült Államokba. Cserébe ismét azt kérte, hogy támogassák „a déli határfal” megépítését, amely kampányának egyik fő ígérete volt.

Kongresszusi beszédében Donald Trump hosszan sorolta az elnökségének első éve alatt elért, szerinte kivételes eredményeket: a decemberben elfogadott adócsökkentéseket, szövetségi szabályozások egy év alatt végrehajtott példátlan csökkentését, a munkásoknak és a fejlesztéseket bejelentő vállalatoknak juttatott támogatásokat, és kijelentette, hogy kormányának „a választások óta 2,4 millió új álláshelyet” sikerült teremtenie, „beleértve azt a 200 ezer új munkahelyet, amely egyedül a gyáriparban” jött létre. „A munkabérek stagnálásának évei után végre a bérek emelkedésének tanúi vagyunk” – idézte az elnököt az MTI.

Donald Trump arról is beszélt, hogy kormányának szüksége van „minden szükséges felhatalmazásra”, hogy őrizetbe vehesse a terroristákat „bárhol is vadásszuk őket le”. „A múltban bolond fejjel szabadon engedtük veszélyes terroristák százait, csak azért, hogy aztán a harctereken ismét találkozzunk velük” – állította Trump a kongresszus két háza előtt elmondott első, „az unió helyzetéről” szóló beszédében. „A terroristák nem egyszerűen bűnözők, hanem törvénytelen, ellenséges harcosok” – mondta, hozzátéve, hogy ekként kell őket kezelni akkor is, ha a tengeren túlon fogják el őket.

Trump egyúttal megerősítette a Fehér Ház beszéde kezdetéhez időzített bejelentését, miszerint utasította védelmi miniszterét az amerikai haderő fogolypolitikájának felülvizsgálatára, és a Kuba szigetén lévő guantánamói börtöntábor további működtetésére. Trump beszédét többször is zúgó taps fogadta a republikánusok oldaláról, míg a kongresszus demokrata tagjai többnyire csöndben fogadták kijelentéseit.