Angol tantárgyverseny: nem segít a minisztérium, tovább lobbizna a Miért

Bíró Blanka , Pap Melinda 2018. január 31., 11:30

Nem hajlandó módosítani az angol tantárgyversenyre vonatkozó szabályzatnak a magyar diákokat diszkrimináló előírásain az oktatási minisztérium. A Kovászna megyei főtanfelügyelő szerint az ügy holtpontra jutott, de a Miért tovább lobbizna a megoldásért.

Fotó: Pinti Attila

Elutasító választ adott az oktatási minisztérium a Kovászna megyei tanfelügyelőség beadványára, amelyben azt kérték, hogy a szaktárca módosítsa az angol tantárgyverseny új szabályzatában a kisebbségi diákokat hátrányosan megkülönböztető előírásokat.

A minisztérium középiskolai oktatásért felelős igazgatósága a válaszban részletesen fejtegeti, hogy a tantárgyversenyeken a kiemelkedő diákok méretkeznek meg, következésképpen a feladatsor is nehezebb, mint az órákon megoldott tételek.

A szaktárca ugyanakkor az iskolai programokra hivatkozik, amelyek szerint a kisebbségi diákoknak románról kell idegen nyelvre fordítaniuk, és fordítva, a minisztérium továbbá megállapítja, hogy a tantárgyverseny szabályzata összhangban van az érvényes jogszabályokkal, és azt egységesen kell alkalmazni Románia minden tanintézetében.

Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő a Krónikának úgy fogalmazott: ezzel holtpontra jutott az ügy, egyelőre ők nem tehetnek többet,

kénytelenek a szabályzat alapján megszervezni az angol tantárgyverseny megyei szakaszát még akkor is, ha tudják, hogy ez igazságtalan a magyar diákokkal szemben. „Nem tehetünk egyebet, a diákokra bízzuk, hogy ilyen feltételek mellett részt vesznek, vagy sem a megyei versenyen. Ez egyértelműen hátrányos megkülönböztetés, hiszen kénytelenek lesznek egy idegen nyelvet egy másik idegen nyelvre fordítani” – ismerte el a főtanfelügyelő.

Az új miniszternél lobbizna a Miért

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) Oktatási és Kutatási Kabinetje az új oktatási miniszter segítségével szeretné orvosolni a szerinte diszkriminatív szabályozást, adta hírül szerkesztőségünkhöz eljuttatott szerdai közleményében az ifjúsági szervezet.

{K3}

A Krónika korábbi cikkei alapján kifejtik: a szabályozás hátrányosan megkülönbözteti azokat a diákokat, akik anyanyelven folytatnak tanulmányokat, hiszen így hátránnyal indulnak az angol nyelvű tantárgyversenyek megyei és országos szakaszain a román anyanyelvű diákokkal szemben.

„A nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok hátrányos megkülönböztetésének megszüntetése érdekében Tőtős Áron, a MIÉRT Oktatásért és Kutatásért felelős ügyvezető alelnöke levélben fordult az újonnan megválasztott tanügyminiszterhez” - áll a közleményben.

Eszerint az alelnök egy alapvető ellentmondásra hívta fel a figyelmet: a 9-10. osztályosokra vonatkozó iskolai program az angol nyelvről a román nyelvre és a román nyelvről az angol nyelvre történő fordítást írja elő. Ehhez képest a 11-12. osztályosokra vonatkozó iskolai program már az angol nyelvről az anyanyelvre történő és az anyanyelvről az angol nyelvre történő fordítást írja elő.

„Ennek értelmében a fent említett szabályozás nincs tekintettel a 11-12. osztályosok iskolai programjára, holott be kellene tartania a hatályos tantervek rendelkezéseit” - szögezik le a közlemény írói.

Emlékeztetnek, hogy a tanügyi törvény 4. cikkelyének értelmében Románia minden állampolgára számára egyenlő lehetőségeket biztosít az oktatáshoz, a diszkrimináció minden formáját mellőzve. A 6. cikkely szerint pedig ezek a jogok a kisebbségek esetében egyenlő mértékben vannak elismerve. A 45. cikkely értelmében valamely kisebbséghez tartozó személynek minden tantárgy esetében – kivételt képez itt a román nyelv és irodalom – jogában áll az anyanyelvén tanulnia.

{K1}

A Miért közleménye szerint Tőtős Áron a miniszterhez címzett levelében ezért azzal a kéréssel fordult a szaktárcához, hogy a 9-10. osztályosok angol nyelvre vonatkozó iskolai programjában a román nyelvről vagy nyelvre fordítást cseréljék ki az anyanyelv kifejezésre, ahogyan az a 11-12. osztályosok iskolai programjában is szerepel, majd módosítsák az angol tantárversenyre vonatkozó szabályozást is.

A CNCD is vizsgálódik

Az angol tantárgyverseny szabályzatát ettől az évtől módosította az oktatási minisztérium. Korábban a tételek között egyáltalán nem szerepelt fordítás, minden feladatot angol nyelven kellett megoldani, az új előírások alapján azonban a résztvevők ettől az évtől ilyen feladatokat is kaphatnak, ráadásul a megyei és az országos szakaszon románról kell angolra, illetve angolról románra fordítani.

Nemrég Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke – aki a Krónikától értesült a visszás helyzetről – is megállapította, hogy ez egyértelmű diszkrimináció a magyar, illetve más, nem román anyanyelvű diákokkal szemben.

Asztalos Csaba

Asztalos akkor a Krónikának leszögezte: a CNCD hivatalból eljárást indít az ügyben, később ugyanakkor azt is közölte, hogy előbb meg kell várniuk az új kormány, illetve oktatási miniszter beiktatását, ugyanis a tanügyi tárca vezetőjét is be kívánják idézni.

Asztalos egyébként optimistának mutatkozott a problémával kapcsolatban, úgy vélte, minden bizonnyal az angol tantárgyverseny megyei szakaszáig – amire március 3-án kerül sor – sikerül elérni, hogy módosítsák a szabályzatot, hogy a megmérettetésen minden diák egyenlő esélyekkel indulhasson.

{K2}