Nincs közeledés a vásárhelyi iskolaügyben – a főtanfelügyelő szerint nem népszerű a katolikus gimnázium

Szucher Ervin , Simon Virág 2018. január 30., 22:22

Ismételten a marosvásárhelyi római katolikus iskola ellen foglalt állást Ioan Macarie főtanfelügyelő, aki szerint kevesen igénylik a tanintézet visszaállítását. A helyi tanács kedden újfent nem tudta elfogadni az iskolahálózatról szóló határozatot.

Fotó: Haáz Vince

A következő tanévben csak hét diák iratkozna be a marosvásárhelyi római katolikus iskolába, amennyiben az létrejönne – jelentette ki a Marosvásárhelyen megjelenő Zi de zi napilapnak adott interjúban Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő.

Szerinte már csak azért sem hozható létre újra az iskola, mert a törvény szerint annak állami ingatlanban kellene működnie.

Emlékeztetett: Klaus Johannis államfő visszaküldte az iskola létrehozását segítő törvényt a parlamentbe. Ilyen körülmények között Marcarie arra hívta fel az önkormányzati képviselők figyelmét, hogy az állandó viták helyett az oktatás „valós problémáira” is szenteljenek időt és figyelmet.

A tavaly felszámolt iskola szülői bizottsága nevetségesnek és arrogánsnak tartja Macarie újabb állásfoglalását a magyar nyelvű felekezeti tanintézet ellen. „Nem lepnek meg a főtanfelügyelő szavai, mert eddig is hol nyíltan, hol burkoltan a katolikus iskola, illetve az anyanyelvű oktatás ellen dolgozott – fogalmazott a Krónikának Csíky Csengele, a szülői közösség képviselője. –

Azt viszont nem értjük, honnan veszi, hogy hét diák iratkozna ősztől az iskolába. Tudtommal januárban még sem a beiratkozási, sem a felvételi időszak nem kezdődött el.”  

Csíky Csengele emlékeztetett, 2017 augusztusában, amikor felvillant a remény, hogy szeptembertől mégsem zárja be kapuit a felekezeti iskola, néhány nap alatt közel másfél száz diákot szedtek össze, olyat, aki hajlandó lett volna a Klastrom utcai intézményben kezdeni az első, ötödik vagy kilencedik osztályt. A többgyerekes anyuka azt sem érti, Macarie szerint miért nem lehet állami felekezeti iskolát létrehozni egyházi ingatlanban.

Azt kérdezném a főtanfelügyelő úrtól, ilyen körülmények közt a másik, nagyobbik épületszárnyban, amely szintén az egyház tulajdonát képezi, miként működhet a román tannyelvű Unirea Főgimnázium”

– jegyezte meg a szülők képviselője.

A marosvásárhelyi önkormányzat keddi ülésén egyébként hosszas vita előzte meg a 2018/2019-es tanévre vonatkozó iskolahálózatról szóló szavazást. A határozatban, mint ahogy az várható volt, nem szerepel a katolikus iskola. Az RMDSZ-es Peti András felszólalásában rámutatott, bízik abban, hogy az RMDSZ-nek a parlamentben sikerül megoldást találni a katolikus iskola törvényes létrehozására.

A tanintézet megalapítását támogatják a Szabad Emberek Pártjának (POL) tanácsosai is, akik szerint a katolikus iskolának helye van a városi iskolahálózatban. Hermann Mark Christian felháborítónak tartotta, hogy a főtanfelügyelő, a prefektusnak küldött levelében felelőtlennek nevezi a tanácsosokat, amiért nem szavazták még meg a hálózatot.

Végül a tanácsosok többsége a határozat ellen szavazott.

Az RMDSZ keddi közleményében egyébként rámutatott: a marosvásárhelyi római katolikus iskola ügyét első számú prioritásként kezeli a parlament következő ülésszakában is. Kelemen Hunor szövetségi elnök kifejezte reményét, hogy az iskola újraalapításáról szóló – a képviselőház által már megszavazott – törvénytervezetet február közepéig a szenátus is elfogadja.