Négyszázezer eurós adósságot halmozott fel az SZKC, a székelyudvarhelyi önkormányzat újjáélesztené a kézilabdát

Krónika 2018. január 30., 19:12

Egy városi sportklub és a kézilabda akadémia révén kívánja újjáéleszteni a székelyudvarhelyi kézilabdát a városi önkormányzat, miután a megszűnés szélére került az SZKC.

A székelyudvarhelyi városvezetés helyi vállalkozókkal is egyeztetett a klub felkarolása érdekében

A polgármesteri hivatal kedden közleményben reagált a román élvonalban szereplő klub előző napi bejelentésére, miszerint a Székelyudvarhelyi KC (SZKC) férfi kézilabdacsapata visszalép a bajnokságból. A klub szerint a főtámogató, Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor halála után először a játékosokkal közölték, hogy nem tudják biztosítani az eddigi fizetéseket, és nem gördítenek akadályt a távozásuk elé.

{K1}

A székelyudvarhelyi önkormányzat szerint az elmúlt napokban nagyon sok időt és energiát áldoztak arra, hogy a klub háza táján kialakult „áldatlan anyagi állapotok” ellenére megmentsék a kézilabdacsapatot.

A klub vezetősége a múlt hét végén ismertette a város vezetőségével az SZKC anyagi helyzetét, amely szerint közel 400 ezer eurós tartozás halmozódott fel a játékosok ki nem fizetett fizetései, valamint az adótartozások miatt.

A felek ekkor szembesültek azzal a ténnyel, hogy az adótartozások miatt napok kérdése az SZKC bankszámláinak a zárolása. A városháza közleménye szerint Gálfi Árpád polgármester helyi vállalkozók összehívásával próbált megoldást találni a csapat megmentésére, viszont a számlák zárolása a magyarországi támogatás fogadását is lehetetlenné teszi, a rövid határidő és a szükséges összeg nagysága miatt a felajánlott támogatási összegek nem voltak elegendőek a kézilabdacsapat megmentéséhez.

„Székelyudvarhely önkormányzatának nem áll módjában törvényes keretek között átvállalni egy magán sportklub adósságait. Az előző években is biztosított jelentős nagyságú pályázati támogatásunk sem lenne elegendő ebben az évben egy ilyen mértékű adósság kiegyenlítéséhez” – közölte a városháza. A jelenlegi helyzet ismeretében a városvezetés célja a székelyudvarhelyi kézilabda további felkarolása és támogatása, amelyhez jelentős mértékben hozzájárul a tavalyi év végén megítélt magyarországi támogatás, a város saját hozzájárulása, valamint a helyi vállalkozók felajánlásai. (Mint ismert, az Orbán-kormány tavaly decemberben 441 millió forinttal támogatta a Székelyudvarhelyi Kézilabda Akadémiát).

Az önkormányzat bejelentette, a székelyudvarhelyi kézilabdát immár egy új, az önkormányzat által létrehozott városi sportklub keretei között szeretnék újjáéleszteni. Szeretnék a lehető legrövidebb időn belül beindítani a székelyudvarhelyi kézilabda-akadémiát, melynek keretében a sportág iránt érdeklődő gyerekek, fiatalok, valamint a szakemberek folytathatják tevékenységüket.

A 2005-ben alapított SZKC 2007-ben jutott fel az élvonalba, azóta többször dobogós helyezést ért el, 2015-ben pedig elhódította a Challenge Kupát.