Korodi a kormánykoalíció támogatásáról: laza együttműködés, hogy megússzuk a centenáriumot

Bíró Blanka 2018. január 30., 18:30

Nehéz a jelenlegi parlamenti támogatási megállapodást az eddigi eredményekhez kötni, inkább a centenárium éve befolyásolta a döntést – szögezte le megkeresésünkre Korodi Attila.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Az RMDSZ politikusa a Krónikának kifejtette, a 2018-as esztendő számos kihívást jelent a szövetség számára, el kell kerülniük a magyar közösség stigmatizálását, azt, hogy konfliktusos helyzetbe sodorják, ezért van szükség arra, hogy legyenek működő mechanizmusok a román politikai pártokkal való párbeszéd kialakítására, és ebben van szerepe a parlamenti együttműködésnek.

{K1}

Nem egyeztettek konkrét, számon kérhető ígéretekről, ám a szövetségnek van egy prioritási listája, cselekvési tervet dolgoztak ki.

Ezek között szerepel a már napirenden levő törvénytervezeteik elfogadása, például a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügye, ami a szenátusban van – azt szeretnék, ha minél gyorsabban az államelnök elé kerülne aláírásra, majd kihirdetésre.

Korodi Attila kifejtette, számos más kérdésben is szeretnének előre jutni, például a gazdaságilag elmaradottabb, magyarok lakta megyék fejlesztése az egyik prioritásuk, de a családpolitikában vagy az oktatáspolitikában is előrelépést szeretnének, hiszen a jelenlegi fejkvótarendszer nehéz helyzetbe sodorja a szórványiskolákat. A szociális védőháló rendszere szintén foltozásra szorul, a középréteget a kedvezőbb adópolitikával segítenék.

Korodi Attila Fotó: Sándor Csilla

Őszintének kell lennünk, a kisebbségpolitikában sarkalatos kérdésekben 2018-ban nem számíthatunk előrelépésre, ám szem előtt kell tartanunk a meglevő jogi helyzetek alkalmazását”

– mondta a Hargita megyei politikus.

Arra a kérdésünkre, mennyire tartja aggasztónak, hogy a döntés után a közösségi médiában elárasztották az oldalakat a „Nem az én nevemben” bejegyzések, Korodi Attila kifejtette, nincs ideális helyzet, a kormány legalább ötven szavazattal kapott többet a szükségesnél, nem az RMDSZ volt a döntő. Hozzátette:

a kormányprogram több kérdésben igazodik az elképzeléseikhez, bár vannak „elfuserált” részei.

Az RMDSZ nem vesz részt a kormányzásban, laza parlamenti együttműködést képzelnek el – saját tervezeteikhez kérik a támogatást, ők pedig megvizsgálják, mi mellett sorakoznak fel.