Politikai beavatkozással vádolja Dragnea a kormányőrséget

Balogh Levente 2018. január 30., 16:13

A hétfőn este beiktatott Dăncilă-kormány lemondott a kormányőrség (SPP) biztosította védelemről kedden, miután Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó PSD elnöke szerint a kormányőrég vezetőjének közreműködésével készültek őt elmozdítani a párt éléről.

Fotó: Facebook/Serviciul de Protecţie şi Pază

Kormányközeli források szerint Viorica Dăncilă miniszterelnök már a beiktatást követően lemondott a kormányőrség igénybe vételéről, védelmét így a csendőrség látja el. Később hasonlóképpen járt el a kormány összes többi tagja is, kivéve Tudorel Toader igazságügy-minisztert, aki közölte, még nem mondta vissza a kormányőrség szolgálatait, de alkalmazkodik a kormányszinten megszülető döntéshez.

Codrin Ştefănescu, a PSD főtitkár-helyettese szerint az elmúlt évben többször is felmerült, hogy Lucian Pahonţu SPP-vezető beavatkozik a politikába. Konkrétan arról van szó, hogy a szolgálat megfigyeli a kormány tagjait, és adatbázist gyűjt róluk, amely Lucian Pahonţunál fut össze. „A döntés természetes.

Amíg a SPP ahelyett, hogy szavatolná a tisztségviselők biztonságát, a megfigyelésükkel és az utánuk való kémkedéssel foglalkozik, és egyetlen embernek küldi tovább az információt, aki aztán kielemzi azt, nincs rendben a dolog”

– mondta a főtitkár-helyettes.

Dragnea hétfőn este, az új kormány beiktatását követően az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva beszélt arról, hogy Lucian Pahonţu, a kormányőrség vezetője beavatkozik a politikába. Dragnea azzal indokolta az előző miniszterelnök, Mihai Tudose elmozdítását, hogy rendkívüli mértékben megnőtt a feszültség a kormányfő és a PSD, illetve a koaalíció között, ami semmi jóhoz nem vezethetett. Megjegyezte: bármely miniszterelnöknek intézményes viszonyt kell ápolnia a titkosszolgálatokkal, azonban Lucian Pahonţu, a kormányőrség vezetője „a kelleténél jobban” beavatkozott a kormánnyal kapcsolatos ügyekbe.

Állítása szerint Tudose megváltozott, miután már nem volt miniszterelnök, nyitottá és tréfálkozó kedvűvé vált, mint amilyen korábban is volt. „Több kollégám is arról tájékoztatott, hogy a kormányőrség vezetője a kelleténél jobban beavatkozott a dolgokba. Paul Stănescunak (volt miniszterelnök-helyettes – szerk. megj.) azt mondta, hogy engem márciusban kivégeznek, ő pedig pártelnök lehet. Lehet, hogy Grindeanunak is ezt mondta, lehet, hogy Tudosénak is” – utalt Dragnea az egy év alatt saját pártja által leváltott két PSD-s miniszterelnökre.