Nagyszabású beruházások a nagyváradi megyei és városi kórházban

Kőrössy Andrea 2018. január 30., 15:33

A nagyváradi megyei és a városi kórházban is jelentős beruházásokra készülnek a következő években. A megyei intézmény a fejlesztések révén az első olyan kórház lehet az országban, ahol teljes mértékben automatizálják a laboratóriumi munkát.

A Bihar megyei kórház épülete Fotó: Spitaljudetean-oradea.ro

A két kórház vezetői a nagyváradi polgármesteri hivatalban közösen tartott sajtótájékoztatón számoltak be az elképzelésekről – írja az Ebihoreanul.ro helyi hírportál. Gheorghe Carp, a megyei kórház menedzsere elmondta: napokon belül

közös pályázatot nyújtanak be a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházzal és a hajdúböszörményi városi kórházzal közösen. A magyar–román partnerségben, uniós támogatásból megvalósuló, 3 millió euró értékű projekt a laboratóriumi munka és az ehhez kapcsolódó orvosi vizsgálatok automatizálását célozza.

Carp kifejtette: Nagyváradon fogják létrehozni a központi labort, az új rendszer révén pedig a biológiai minták, valamint ezek elemzésének eredményei sokkal gyorsabban fognak elérni egyik helyszínről a másikig. Amellett, hogy ennek nyomán jócskán lerövidül a kivizsgálási procedúra, csökken az emberi hiba kockázata, például a minták beszennyezésének lehetősége, visszaesnek a kiadások, az alkalmazottak pedig nem lesznek túlterheltek.

A pályázat keretében a nagyváradi megyei kórház 2 millió eurót kap, és 40 ezer eurós önrészt kell vállalnia, a további 1 millió eurón pedig osztozik a két magyarországi intézmény.

Az Ebihoreanul.ro beszámolója szerint Gheorghe Carp bizakodó a kivitelezési idővel kapcsolatban, szerinte a projekt elfogadása után már néhány hónapon belül megvalósulhat a terv.

A sajtótájékoztatón arról is beszámoltak, hogy ugyancsak EU-s finanszírozásból, a határon átnyúló projekt keretében fogják felújítani a megyei kórház szülészeti-nőgyógyászati és intenzív terápiás részlegét.

A Debreceni Egyetemmel és a temesvári szív- és érrendszeri intézettel közösen összeállított pályázatot még a napokban benyújtják, ennek értéke szintén 3 millió euró.

Gavril Curteanu, a nagyváradi városi kórház menedzsere eközben a következő évek legfontosabb beruházásnak azt nevezte, hogy 2020-ig új, hatemeletes épületrészt építenek a gyermekgyógyászati osztálynak. Erre egyébként törvény kötelezi az intézményt, elvileg ugyanis 2020-tól a felnőtt és a gyermek pácienseket kötelező módon külön térben kell kezelni. A kórház másik menedzsere, Maria Silaghi és Dacian Foncea pénzügyi igazgató a leendő épületrész makettjét is bemutatták.

A kivitelezés becslések szerint 10–12 millió euróba kerül, amit városi költségvetésből és a kórház saját büdzséjéből fedeznek.

A 250 ágyas intézményben kifejezetten gyermeket fogadó sürgősségi osztály, neurológia és pszichiátria, általános gyermekgyógyászat, onkológia, sebészet, intenzív terápia, fertőző betegségeket kezelő osztály és hematológiai részleg is működne. A városi kórház ugyanakkor egy másik, négyemeletes ingatlan építését is tervezi, amelyben konyhát, étkezdét, irodákat és az orvosoknak szánt „néhány lakást” alakítanának ki. A 3 millió eurós beruházásra vonatkozó projektet február közepéig benyújtják a helyi önkormányzathoz.

A nagyváradi intézmény továbbá fontos orvosi eszközök beszerzését is tervezi. Már folyamatban van egy 1,2 millió lejbe kerülő CT-gép beszerzési procedúrája, ez lesz az első ilyen berendezés a városi kórházban, ehhez a költségek nagy részét – 1 millió lejt – a polgármesteri hivatal biztosította. A kórház vissza nem térítendő támogatást igényelne a román–magyar beruházási program keretében is: az összegből az intenzív terápiás részleg, a radiológia és a sebészeti osztály számára vásárolnának új felszereléseket.