Folytatja az RMDSZ a román kormánykoalíció pártjaival fennálló együttműködését

Krónika 2018. január 30., 14:52

Folytatja az RMDSZ a román balliberális kormánykoalícióval kötött megállapodásban rögzített együttműködést – döntötték el kedden a szövetség parlamenti frakciói.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a képviselőházi és szenátusi frakciók ülését követően közölte, szavazással döntöttek az együttműködés folytatása mellett. Hozzátette, az RMDSZ a 2016-os választás követően kötött megállapodásban szereplő alapelvek mentén folytatja a párbeszédet a jövő héttől kezdődően különböző projektek kapcsán.

Kelemen elsősorban a jelenlegi parlamenti politikai felállással, valamint a román ellenzéki pártok magatartásával indokolta a döntést, emlékeztetve, hogy csak a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció vezetői voltak hajlandóak a párbeszédre az RMDSZ-szel. A politikus úgy vélte, hogy hiba lenne, ha az RMDSZ elszigetelné magát a törvényhozásban.

Azt mondtuk, hogy 2018-ban roppant kedvezőtlen lenne mindenki számára az RMDSZ parlamenti elszigetelődése. Nemcsak a mi, hanem az egész romániai társadalom számára kedvezőtlen lenne” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke hozzátette, a szövetség nem tudja átvinni törvénykezdeményezéseit harminc parlamenti képviselővel, ugyanakkor „a koalíciónak sokszor van szüksége a szövetség támogatására”. A politikus szerint az együttműködési megállapodás szabad mozgásteret biztosít az RMDSZ-nek. „Eddig is kritizáltuk a kormánykoalíciót, a kormányprogram kapcsán is elmondtuk a véleményünket, de minden olyan kezdeményezés esetében így tettünk, amelyet nem tudtunk támogatni” – közölte Kelemen Hunor.

Az RMDSZ hírlevele szerint az együttes frakcióülés keretében az RMDSZ parlamenti csoportja listázta azokat a témaköröket, amelyeket a 2018-as tavaszi parlamenti törvényhozásban prioritásként fog kezelni. A képviselők és szenátorok úgy értékelték, jelen pillanatban olyan jellegű kezdeményezésekre van szükség, amelyek reális és megvalósítható jövőképre nyújtanak megoldási lehetőségeket, illetve javítanak az életminőségen, csökkentik a mélyszegénységben élők számát, erősítik a jogállamot és a közösségi jogokat. Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, „jövőképet nyújtó” törvénycsomagokra van szükség, amelyek mindenki számára kedvezőek. Ilyen lehet szerinte a nagycsaládokat támogató kezdeményezésük, továbbá az RMDSZ rezsicsökkentésre vonatkozó terve, amely az áfa 9 százalékra történő csökkentését célozza a szennyvíz esetében is, de ide tartoznak a gyengébb gazdasági mutatókkal rendelkező régiók felzárkóztatására vonatkozó tervek is.

Cseke Attila szenátusi frakcióvezető szerint az RMDSZ parlamenti prioritása lesz idén is a közigazgatási törvény módosítása. Célként fogalmazta meg, hogy a kisebbségek által is lakott településeken megvalósuljon az utcanevek, intézménynevek kétnyelvűsítése.

Az RMDSZ a 2016. decemberi választásokat követően írt alá négy évre szóló együttműködési megállapodást a PSD–ALDE-kormánykoalícióval kölcsönös parlamenti támogatásról. A megállapodás a felek – egymással egyeztetett – törvénytervezeteinek kölcsönös támogatásáról szól. Az RMDSZ vállalja, hogy támogatja a kormány törvénykezdeményezéseit, amelyekről a minisztériumoknak előzetesen konzultálniuk kell a megállapodást aláíró pártok parlamenti frakcióival, beleértve az állami költségvetés tervezetét is.

{K1}